Go Back

Tarta z kurczakiem i brokułami

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 536kcal

Składniki

Ciasto na tartę

  • 125 g mąki
  • 75 g masła
  • 2 żółtka
  • Szczypta soli

Farsz

  • 2 filety z kurczaka (400g)
  • 225 g sera feta
  • 1 brokuł
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g sera mozzarella
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie fix 4 sery
  • Przyprawy: pieprz, papryka, sól, przyprawa do mięs
  • Parmezan do posypania (opcjonalnie)

Instrukcja

Ciasto na tartę

  • Wszystkie składniki do ciasta na tartę wymieszać do uzyskania kruchej masy, zawinąć i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.
  • Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować. Jeśli będzie przywierać, można stolnicę podsypać mąką. 
  • (Wskazówka) Zamiast robienia własnej tarty możesz użyć gotowej.

Przygotowanie całości (w tym farszu)

  • Filety z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Brokuły umyj, podziel na małe części (różyczki), włóż do garnka, zalej posoloną wodą i gotuj przez 7 min. Po ugotowaniu wyjmij i wysusz na durszlaku. 
  • Ciasto na tartę wyłóż na okrągłą formę (ja użyłam o średnicy 32 cm) i ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Piecz samo ciasto 10 min. w temperaturze 180 stopni C.
  • Ser feta pokrój w kostkę. Jajka, jogurt, fix 4 sery i 50 g sera mozzarella wymieszaj do uzyskania gęstego sosu. 
  • Ciasto na tartę wyjmij z piekarnika, ułóż na nim kolejno – kurczaka, ser feta, brokuły i posyp mozzarellą. Całość zalej wcześniej przygotowanym sosem. Pozostałą częścią mozzarelli posyp danie. Całość włóż do piekarnika i piecz 25 min. w temperaturze 180 stopni C. 
  • Po upieczeniu otwórz drzwiczki piekarnika, aby powietrze odparowało. Możesz użyć parmezanu do posypania gotowego dania. 

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal 536 | Białko: 41,5 | Węglowodany: 26,3 | Tłuszcze: 30,6
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu