Tarta bardzo często kojarzona jest ze słodką wersją. W dzisiejszej odsłonie prezentuję jej wytrawną odmianę. Kurczak i brokuły świetnie razem się komponują, a z dodatkiem sera feta i mozzarelli tworzą danie wyjątkowym. Przedstawiona tarta wyśmienicie nada się na spotkania w większym gronie. Tarta jest bardzo sycąca, przez co nikt nie wyjdzie głodny. Nie gwarantuję jednak, że obejdzie się bez dokładek ;).
Tarta z kurczakiem i brokułami
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 536kcal
Składniki
Ciasto na tartę
- 125 g mąki
- 75 g masła
- 2 żółtka
- Szczypta soli
Farsz
- 2 filety z kurczaka (400g)
- 225 g sera feta
- 1 brokuł
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 200 g sera mozzarella
- 3 jajka
- 1 opakowanie fix 4 sery
- Przyprawy: pieprz, papryka, sól, przyprawa do mięs
- Parmezan do posypania (opcjonalnie)
Instrukcja
Ciasto na tartę
- Wszystkie składniki do ciasta na tartę wymieszać do uzyskania kruchej masy, zawinąć i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować. Jeśli będzie przywierać, można stolnicę podsypać mąką.
- (Wskazówka) Zamiast robienia własnej tarty możesz użyć gotowej.
Przygotowanie całości (w tym farszu)
- Filety z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Brokuły umyj, podziel na małe części (różyczki), włóż do garnka, zalej posoloną wodą i gotuj przez 7 min. Po ugotowaniu wyjmij i wysusz na durszlaku.
- Ciasto na tartę wyłóż na okrągłą formę (ja użyłam o średnicy 32 cm) i ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Piecz samo ciasto 10 min. w temperaturze 180 stopni C.
- Ser feta pokrój w kostkę. Jajka, jogurt, fix 4 sery i 50 g sera mozzarella wymieszaj do uzyskania gęstego sosu.
- Ciasto na tartę wyjmij z piekarnika, ułóż na nim kolejno – kurczaka, ser feta, brokuły i posyp mozzarellą. Całość zalej wcześniej przygotowanym sosem. Pozostałą częścią mozzarelli posyp danie. Całość włóż do piekarnika i piecz 25 min. w temperaturze 180 stopni C.
- Po upieczeniu otwórz drzwiczki piekarnika, aby powietrze odparowało. Możesz użyć parmezanu do posypania gotowego dania.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal 536 | Białko: 41,5 | Węglowodany: 26,3 | Tłuszcze: 30,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz