Go Back

Ciasto francuskie z jajkiem

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 375kcal

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 100 g serka śmietankowego lub mascarpone
  • 6 jajek
  • 6 plasterków salami lub szynki parmeńskiej (można pominąć)
  • 6 plasterków pomidora
  • 20 g tartego parmezanu
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku
  • przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, pieprz, sól

Instrukcja

  • Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 6 kwadratów.
  • W każdym kawałku złóż końcówki brzegów (1cm) do środka i dociśnij.
  • Następnie posmaruj kwadraty (oprócz brzegów) serkiem śmietankowym, ułóż wędlinę i pomidory. Posyp przyprawami.
  • Układaj kwadraty na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz 14 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Po tym czasie wyjmij blaszkę i każdy kwadrat ponakłuwaj widelcem. Następnie na każdy kwadrat wbij jajko i posyp solą.
  • Włóż delikatnie do piekarnika i piecz jeszcze 6 minut (obserwuj, żeby białko się ścięło, ale żółtko było płynne).
  • Po wyjęciu posyp szczypiorkiem oraz parmezanem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 z 6 sztuk): Kcal: 375 | Białko: 12,7 | Węglowodany: 17,5 | Tłuszcze: 28
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu