• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Ciasto francuskie z jajkiem

3 sierpnia 2020 4 komentarze

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Ciasto francuskie z jajkiem

Przygotowałam przepis na absolutnie rewelacyjne śniadanie 😊 . Ciasto francuskie z jajkiem, które w środku skrywa jeszcze inne pyszności 😊 . Chrupiące ciasto, płynne żółtko jajka oraz parmezan tworzą wyjątkowy smak. Jest to tak naprawdę przepis bazowy, ponieważ możecie wykorzystać dowolne warzywa lub dodać dodatkowo żółty ser lub mozzarellę. Spróbujcie, a na pewno pokochacie ten przepis 😊 .

Ciasto francuskie z jajkiem
Drukuj

Ciasto francuskie z jajkiem

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 375kcal

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 100 g serka śmietankowego lub mascarpone
  • 6 jajek
  • 6 plasterków salami lub szynki parmeńskiej (można pominąć)
  • 6 plasterków pomidora
  • 20 g tartego parmezanu
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku
  • przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, pieprz, sól

Instrukcja

  • Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 6 kwadratów.
  • W każdym kawałku złóż końcówki brzegów (1cm) do środka i dociśnij.
  • Następnie posmaruj kwadraty (oprócz brzegów) serkiem śmietankowym, ułóż wędlinę i pomidory. Posyp przyprawami.
  • Układaj kwadraty na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz 14 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Po tym czasie wyjmij blaszkę i każdy kwadrat ponakłuwaj widelcem. Następnie na każdy kwadrat wbij jajko i posyp solą.
  • Włóż delikatnie do piekarnika i piecz jeszcze 6 minut (obserwuj, żeby białko się ścięło, ale żółtko było płynne).
  • Po wyjęciu posyp szczypiorkiem oraz parmezanem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 z 6 sztuk): Kcal: 375 | Białko: 12,7 | Węglowodany: 17,5 | Tłuszcze: 28
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

ciasto francuskie z jajkiem ciasto francuskie z jajkiem

W kategorii:Do 30 minut, Przekąski, Śniadania, Wszystkie

Poprzedni wpis « Nuggetsy z boczniaków
Kolejny wpis Bułeczki cynamonowe – cinnamon rolls »

Reader Interactions

Komentarze

  1. kamila

    24 sierpnia 2020 o 14:55

    A zrobię! wygląda mega apetycznie! uwielbiam ten blog 🙂

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      25 sierpnia 2020 o 18:00

      Bardzo dziękuję za komentarz. Cieszę się, że blog się podoba. Zapraszam po kolejne przepisy 🙂

      Odpowiedz
  2. Leon

    18 września 2020 o 17:36

    Wyśmienity przepis, który stał się moim topowym śniadaniem – palce lizać!

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      21 września 2020 o 19:51

      Bardzo dziękuję za komentarz! 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności