Go Back

Kurczak w sosie barbecue (BBQ)

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 164kcal

Składniki

Całość

  • 8 szt podudzia z kurczaka
  • 5 łyżek sosu bbq (gotowego lub domowego)
  • 1 pęczek szczypioru
  • 10 g sezamu jasnego (1 łyżka)
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka, do mięs

Domowy sos BBQ

  • 2 łyżki keczupu (najlepiej dobrej jakości)
  • 1 łyżka musztardy (gładkiej)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • Przyprawa: papryka wędzona

Instrukcja

Całość

  • Podudzia z kurczaka umyj i włóż do miski. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dodaj 3 łyżki sosu bbq i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw do lodówki na 30 min. (jeśli masz możliwość, to przygotuj kurczaka wieczorem i zostaw na noc w lodówce).
  • Ułóż pałeczki z kurczaka na blaszce posmarowanej olejem. Następnie za pomocą pędzelka posmaruj pozostałymi 2 łyżkami sosu.
  • Piecz 40 min w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Po upieczeniu posyp sezamem oraz szczypiorkiem.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Domowy sos BBQ

  • Wszystkie składniki połącz ze sobą w miseczce i dokładnie wymieszaj.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 164 | Białko: 16,4 | Węglowodany: 4,3 | Tłuszcze: 9
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu