Pewnie co jakiś czas zastanawiacie się nad zdrowymi przekąskami. Dlatego mam dla Was propozycję na deser z tapioki z malinami. Jest bardzo sycący i dobrze sprawdza w roli śniadania. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno :). Maliny można swobodnie zamienić na inne ulubione owoce.
Pudding z tapioki z malinami
Wielkość: 1 porcja
Kalorie (porcja/sztuka): 286kcal
Składniki
- 50 g granulowanej tapioki
- 200 ml mleka 2%
- 2 łyżeczki erytrytolu (lub innego cukru)
- 30 g malin
Instrukcja
- Tapiokę namocz w letniej wodzie, po ok. 5 minutach wypłucz i odlej wodę.
- W rondelku zagotuj mleko i dodaj do niego tapiokę razem z cukrem. Gotuj ok 13 min. do momentu, aż tapioka będzie gęsta i zmieni kolor na przeźroczysty.
- Tak przygotowany pudding możesz jeść na ciepło lub na zimno. Na górę połóż maliny.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 286 | Białko: 7,3 | Węglowodany: 58,0 | Tłuszcze: 3,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
JFK
Bardzo smacznie wygląda 🙂
Mam pytanie ile objętości zajmuje 50 g tapioki (tj. wg standardowej objętości szklanki 250 ml) ?
Przepisy na widelcu
Polecam wypróbować, tapioka super sprawdza się jako np. pożywne śniadanie 🙂
50 gram tapioki to ok. 1/4 standardowej objętości szklanki.
JFK
Dzięki za info !
Dla mnie tapioka jest uniwersalna – przekąska/deser 🙂
Jo
Tapioka mi się rozpuścila w wodzie co ja mam odcedzic
Przepisy na widelcu
Tapiokę moczymy w wodzie około 5 minut i wodę wylewamy. Następnie gotujemy tapiokę w mleku do momentu, aż zgęstnieje 🙂