Batony musli to świetna wartościowa przekąska, szczególne kiedy potrzebujecie zastrzyku energii ;). Genialnie sprawdzą się dla osób aktywnych oraz na wszelkie wyjazdy. Łatwo dzieli się je na porcje i można przechowywać kilka dni w pojemniku (najlepiej w lodówce). W przepisie użyłam odżywki białkowej, którą możecie pominąć jeżeli nie macie jej pod ręką.
Pełnowartościowe batony musli
Wielkość: 16 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 157kcal
Składniki
- 200 g płatków owsianych górskich
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g jagód goji
- 70 g rodzynek
- 100 ml miodu (płynnego)
- 1 duża łyżka masła orzechowego (40 g)
- (Opcjonalnie) 60 g odżywki białkowej
Instrukcja
- Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Następnie dodaj łyżkę masła orzechowego oraz płynny miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby miód złączył składniki.
- Przygotowaną mieszankę wyłóż na blaszkę (ja wybrałam o wymiarach 30 cm na 20 cm).
- Do rozgrzanego piekarnika włóż blaszkę i piecz ok. 5-7 min. w temp. 180 stopni C do zarumienienia się górnej warstwy batonów (wskazówka - możesz pominąć ten etap i włożyć je na noc do lodówki).
- Po wyjęciu batonów z piekarnika i ich ostygnięciu włóż je do lodówki na min. 3 godziny.
- Wyjmij całość z lodówki i pokrój batony według uznania. Ja kroiłam je na kształt standardowych batonów. Wymiary moich batonów to ok. 10 cm na 4 cm.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal 157 | Białko: 6,5 | Węglowodany: 20,8 | Tłuszcze: 5,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Gosia
Batoniki pyszne, ja zrobiłam bez odżywki białkowej i wyszły super. Najlepsze jest to ze dałam do płatków owsianych to co miałam, żurawinę, suszone morele itp. można je robić na wszelkie sposoby, są bardzo smaczne uzupełniają cukier w organizmie. Polecam
Przepisy na widelcu
Super, że batoniki przypadły do gustu. Ja również uwielbiam je za to, że można swobodnie dodawać różne składniki, które mamy pod ręką.