Go Back

Pełnowartościowe batony musli

Przygotowanie: 15 min.
Wielkość: 16 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 157kcal

Składniki

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g jagód goji
  • 70 g rodzynek
  • 100 ml miodu (płynnego)
  • 1 duża łyżka masła orzechowego (40 g)
  • (Opcjonalnie) 60 g odżywki białkowej

Instrukcja

  • Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Następnie dodaj łyżkę masła orzechowego oraz płynny miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby miód złączył składniki.
  • Przygotowaną mieszankę wyłóż na blaszkę (ja wybrałam o wymiarach 30 cm na 20 cm).
  • Do rozgrzanego piekarnika włóż blaszkę i piecz ok. 5-7 min. w temp. 180 stopni C do zarumienienia się górnej warstwy batonów (wskazówka - możesz pominąć ten etap i włożyć je na noc do lodówki).
  • Po wyjęciu batonów z piekarnika i ich ostygnięciu włóż je do lodówki na min. 3 godziny.
  • Wyjmij całość z lodówki i pokrój batony według uznania. Ja kroiłam je na kształt standardowych batonów. Wymiary moich batonów to ok. 10 cm na 4 cm.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal 157 | Białko: 6,5 | Węglowodany: 20,8 | Tłuszcze: 5,6
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu