Pełnowartościowe batony musli
Kalorie (porcja/sztuka): 157kcal
- 200 g płatków owsianych górskich
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g jagód goji
- 70 g rodzynek
- 100 ml miodu (płynnego)
- 1 duża łyżka masła orzechowego (40 g)
- (Opcjonalnie) 60 g odżywki białkowej
Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Następnie dodaj łyżkę masła orzechowego oraz płynny miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby miód złączył składniki.
Przygotowaną mieszankę wyłóż na blaszkę (ja wybrałam o wymiarach 30 cm na 20 cm).
Do rozgrzanego piekarnika włóż blaszkę i piecz ok. 5-7 min. w temp. 180 stopni C do zarumienienia się górnej warstwy batonów (wskazówka - możesz pominąć ten etap i włożyć je na noc do lodówki).
Po wyjęciu batonów z piekarnika i ich ostygnięciu włóż je do lodówki na min. 3 godziny.
Wyjmij całość z lodówki i pokrój batony według uznania. Ja kroiłam je na kształt standardowych batonów. Wymiary moich batonów to ok. 10 cm na 4 cm.