W sklepach i na bazarkach pojawiły się pierwsze jagody, więc koniecznie musiałam upiec jagodzianki. Uwielbiam te drożdżowe bułeczki z dużą ilością nadzienia. Rozpływają się w ustach, a ich zapach unosi się w całym mieszkaniu. Można zjeść je z porcją lukru albo posypane cukrem pudrem, jednak ja wolę te z lukrem 😉 .
Jagodzianki
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 284kcal
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 7 g drożdży suchych
- 125 ml mleka (1/2 szklanki)
- 1 jajko
- 50 g masła
- 40 g cukru pudru (1/3 szklanki)
- 200 g jagód
Lukier
- 30 g cukru pudru
Instrukcja
- Mąkę z drożdżami wsyp do miski i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, cukier puder i mleko. Wyrabiaj ciasto mikserem lub ręcznie.
- Masło rozpuść w rondelku i dodaj do mieszanej masy. Wyrabiaj ciasto, a jeśli będzie się kleić, dosyp mąki.
- Gotowe ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia (przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce).
- Umyte jagody wsyp do miseczki, dodaj 2 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
- Po upływie godziny wyjmij ciasto z miski i chwilę ugniataj. Podziel je na 6 części. Z każdej uformuj dłońmi płaski placek. Nałóż nadzienie z jagód i cukru. Następnie zaklej ciasto tak jak pierogi (wskazówka: uważaj, żeby nie dostała się nigdzie mąka, ponieważ wtedy jagody wypłyną podczas pieczenia).
- Następnie uformuj ciasto w owalny kształt. Postępuj tak z kolejnymi bułkami.
- Układaj drożdżówki łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
- Włóż jagodzianki do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min. w temperaturze 180 stopni C.
- Jagodzianki możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz polać lukrem, to wymieszaj 3 duże łyżki cukru pudru z dwiema łyżeczkami wody do uzyskania gęstego lukru. Polewaj nim drożdżówki.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 284 | Białko: 7,2 | Węglowodany: 48,1 | Tłuszcze: 8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
GK
Przepyszne ,dawno nie jadłam coś tak dobrego ,proste w wykonaniu polecam wszystkim smacznego:)
Przepisy na widelcu
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Koma
Witam. Nie mam masła. Może być margaryna??
GOŚKA
Tęsknię za latem, zrobiłam dziś z mrożonymi jagodami, są bardzo smaczne polecam dziś dzień babci dla wnuków i nie tylko przepyszne.
Przepisy na widelcu
Ojjj tak! Myślę, że wiele osób tęskni 🙂 . Świetny pomysł na przygotowanie jagodzianek z mrożonymi owocami, można poczuć lato nawet zimą! 🙂