• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Jagodzianki

3 lipca 2019 5 komentarzy

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Jagodzianki

W sklepach i na bazarkach pojawiły się pierwsze jagody, więc koniecznie musiałam upiec jagodzianki. Uwielbiam te drożdżowe bułeczki z dużą ilością nadzienia. Rozpływają się w ustach, a ich zapach unosi się w całym mieszkaniu. Można zjeść je z porcją lukru albo posypane cukrem pudrem, jednak ja wolę te z lukrem 😉 .

Jagodzianki
Drukuj

Jagodzianki

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 284kcal

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 7 g drożdży suchych
  • 125 ml mleka (1/2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru (1/3 szklanki)
  • 200 g jagód

Lukier

  • 30 g cukru pudru

Instrukcja

  • Mąkę z drożdżami wsyp do miski i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, cukier puder i mleko. Wyrabiaj ciasto mikserem lub ręcznie.
  • Masło rozpuść w rondelku i dodaj do mieszanej masy. Wyrabiaj ciasto, a jeśli będzie się kleić, dosyp mąki.
  • Gotowe ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia (przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce).
  • Umyte jagody wsyp do miseczki, dodaj 2 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
  • Po upływie godziny wyjmij ciasto z miski i chwilę ugniataj. Podziel je na 6 części. Z każdej uformuj dłońmi płaski placek. Nałóż nadzienie z jagód i cukru. Następnie zaklej ciasto tak jak pierogi (wskazówka: uważaj, żeby nie dostała się nigdzie mąka, ponieważ wtedy jagody wypłyną podczas pieczenia).
  • Następnie uformuj ciasto w owalny kształt. Postępuj tak z kolejnymi bułkami.
  • Układaj drożdżówki łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
  • Włóż jagodzianki do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min. w temperaturze 180 stopni C.
  • Jagodzianki możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz polać lukrem, to wymieszaj 3 duże łyżki cukru pudru z dwiema łyżeczkami wody do uzyskania gęstego lukru. Polewaj nim drożdżówki.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 284 | Białko: 7,2 | Węglowodany: 48,1 | Tłuszcze: 8
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Jagodzianki Jagodzianki Jagodzianki Jagodzianki Jagodzianki Jagodzianki Jagodzianki Jagodzianki Jagodzianki Jagodzianki Jagodzianki

W kategorii:Pozostałe, Przekąski, Słodkie, Wszystkie

Poprzedni wpis « Szakszuka
Kolejny wpis Lekka sałatka z grzankami »

Reader Interactions

Komentarze

  1. GK

    13 lipca 2019 o 13:33

    Przepyszne ,dawno nie jadłam coś tak dobrego ,proste w wykonaniu polecam wszystkim smacznego:)

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      14 lipca 2019 o 20:40

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

      Odpowiedz
  2. Koma

    31 lipca 2019 o 16:45

    Witam. Nie mam masła. Może być margaryna??

    Odpowiedz
  3. GOŚKA

    21 stycznia 2020 o 10:54

    Tęsknię za latem, zrobiłam dziś z mrożonymi jagodami, są bardzo smaczne polecam dziś dzień babci dla wnuków i nie tylko przepyszne.

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      22 stycznia 2020 o 11:45

      Ojjj tak! Myślę, że wiele osób tęskni 🙂 . Świetny pomysł na przygotowanie jagodzianek z mrożonymi owocami, można poczuć lato nawet zimą! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności