Mało kto nie lubi zapiekanek, a ta jest wyjątkowa pod kilkoma względami. Zapiekanka z cukinii świetnie zastąpi chleb, a przy tym zachwyci swoim smakiem. W dodatku całość jest w dużo zdrowszej, bardziej fit wersji w stosunku do tradycyjnych zapiekanek. Jedno jednak łączy obie wersje zapiekanek – najlepiej smakują na ciepło.
Cukinia nadziewana mięsem mielonym
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 237kcal
Składniki
- 2 małe cukinie
- 100 g mięsa mielonego
- 5 pieczarek
- 1/3 puszki pomidorów
- 1/4 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 10 g mozzarelli
- Przyprawy: papryka, pieprz, sól
Instrukcja
- Mięso mielone smaż na patelni z cebulą, dodaj obrane i pokrojone pieczarki. Następnie dodaj pomidory z puszki i kukurydzę.
- Cukinie wydrąż, nakładaj do środka gotowy farsz. Posyp go kukurydzą i mozzarellą.
- Piecz 40 min. w temperaturze 180 stopni C.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal 237 | Białko: 23,2 | Węglowodany: 22,3 | Tłuszcze: 6,8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu lub #nawidelcu
Dodaj komentarz