Conchiglioni nadziewane szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym to niezwykle smaczne danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Całość dopełniona smakiem śmietany, przypraw oraz mozzarelli. Połączenie dwóch rodzajów sosów powoduje, że zapiekanka jest wyjątkowa. Jest to świetna propozycja na obiad, kolację lub na spotkanie w większym gronie. Z podanych składników otrzymałam 2 zapiekanki w naczyniu ze zdjęć.
Conchiglioni (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 378kcal
Składniki
- 300 g makaronu muszle
- 600 g mrożonego szpinaku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 270 g sera feta (1 opakowanie)
- 200 g śmietany 18 % (1 opakowanie)
- 30 g tartej mozzarelli (lub żółtego sera)
- przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, bazylia
Instrukcja
- Makaron ugotuj al dente i następnie odcedź.
- Szpinak włóż na suchą patelnię i podgrzewaj do całkowitego rozmrożenia.
- Następnie dodaj pieprz, sól i odrobinę oleju.
- Ser feta pokrój w małe kawałki i dodaj do szpinaku na patelni.
- Na koniec dodaj śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
- Przecier pomidorowy przelej do miski i dodaj do niego przyprawy. Całość wymieszaj i wylej do przygotowanej formy (użyłam dwóch form o wymiarach 28 cm na 20 cm – do każdej wlałam połowę przecieru).
- Do muszli makaronowych nakładaj farsz za pomocą łyżeczki i układaj je obok siebie w naczyniu. Postępuj tak do całkowitego zapełnienia naczynia. Wierzch makaronu posyp mozzarellą.
- Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz ją 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 378 | Białko: 18,7 | Węglowodany: 45,7 | Tłuszcze: 13,4 Z podanych składników można otrzymać 4 duże lub 6 średnich porcji. Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz