• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Conchiglioni (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą

24 stycznia 2020 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą

Conchiglioni nadziewane szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym to niezwykle smaczne danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Całość dopełniona smakiem śmietany, przypraw oraz mozzarelli. Połączenie dwóch rodzajów sosów powoduje, że zapiekanka jest wyjątkowa. Jest to świetna propozycja na obiad, kolację lub na spotkanie w większym gronie. Z podanych składników otrzymałam 2 zapiekanki w naczyniu ze zdjęć.

Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą
Drukuj

Conchiglioni (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą

Przygotowanie: 1 h. 10 min.
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 378kcal

Składniki

  • 300 g makaronu muszle
  • 600 g mrożonego szpinaku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 270 g sera feta (1 opakowanie)
  • 200 g śmietany 18 % (1 opakowanie)
  • 30 g tartej mozzarelli (lub żółtego sera)
  • przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, bazylia

Instrukcja

  • Makaron ugotuj al dente i następnie odcedź.
  • Szpinak włóż na suchą patelnię i podgrzewaj do całkowitego rozmrożenia.
  • Następnie dodaj pieprz, sól i odrobinę oleju.
  • Ser feta pokrój w małe kawałki i dodaj do szpinaku na patelni.
  • Na koniec dodaj śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
  • Przecier pomidorowy przelej do miski i dodaj do niego przyprawy. Całość wymieszaj i wylej do przygotowanej formy (użyłam dwóch form o wymiarach 28 cm na 20 cm – do każdej wlałam połowę przecieru).
  • Do muszli makaronowych nakładaj farsz za pomocą łyżeczki i układaj je obok siebie w naczyniu. Postępuj tak do całkowitego zapełnienia naczynia. Wierzch makaronu posyp mozzarellą.
  • Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz ją 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 378 | Białko: 18,7 | Węglowodany: 45,7 | Tłuszcze: 13,4
Z podanych składników można otrzymać 4 duże lub 6 średnich porcji. 
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą Conchiglie (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą

W kategorii:Dania główne, Wszystkie

Poprzedni wpis « Fit gofry jaglane
Kolejny wpis Fit kulki lion »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności