Go Back

Conchiglioni (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą

Przygotowanie: 1 h. 10 min.
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 378kcal

Składniki

  • 300 g makaronu muszle
  • 600 g mrożonego szpinaku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 270 g sera feta (1 opakowanie)
  • 200 g śmietany 18 % (1 opakowanie)
  • 30 g tartej mozzarelli (lub żółtego sera)
  • przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, bazylia

Instrukcja

  • Makaron ugotuj al dente i następnie odcedź.
  • Szpinak włóż na suchą patelnię i podgrzewaj do całkowitego rozmrożenia.
  • Następnie dodaj pieprz, sól i odrobinę oleju.
  • Ser feta pokrój w małe kawałki i dodaj do szpinaku na patelni.
  • Na koniec dodaj śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
  • Przecier pomidorowy przelej do miski i dodaj do niego przyprawy. Całość wymieszaj i wylej do przygotowanej formy (użyłam dwóch form o wymiarach 28 cm na 20 cm – do każdej wlałam połowę przecieru).
  • Do muszli makaronowych nakładaj farsz za pomocą łyżeczki i układaj je obok siebie w naczyniu. Postępuj tak do całkowitego zapełnienia naczynia. Wierzch makaronu posyp mozzarellą.
  • Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz ją 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 378 | Białko: 18,7 | Węglowodany: 45,7 | Tłuszcze: 13,4
Z podanych składników można otrzymać 4 duże lub 6 średnich porcji. 
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu