Makaron ugotuj al dente i następnie odcedź.
Szpinak włóż na suchą patelnię i podgrzewaj do całkowitego rozmrożenia.
Następnie dodaj pieprz, sól i odrobinę oleju.
Ser feta pokrój w małe kawałki i dodaj do szpinaku na patelni.
Na koniec dodaj śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Przecier pomidorowy przelej do miski i dodaj do niego przyprawy. Całość wymieszaj i wylej do przygotowanej formy (użyłam dwóch form o wymiarach 28 cm na 20 cm – do każdej wlałam połowę przecieru).
Do muszli makaronowych nakładaj farsz za pomocą łyżeczki i układaj je obok siebie w naczyniu. Postępuj tak do całkowitego zapełnienia naczynia. Wierzch makaronu posyp mozzarellą.
Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz ją 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).