Sezon na cukinię trwa w najlepsze, więc warto ją wykorzystać w kuchni. Dzisiaj przygotowałam przepis na ciasto z cukinią i czekoladą w rolach głównych. Ciasto jest przepyszne , a dodatkowo wilgotne i mocno czekoladowe. Najlepiej smakuje na drugi dzień, dlatego polecam wykonać je dzień wcześniej 🙂 . Uwielbiają je także maluchy! 🙂
Ciasto z cukinii
Wielkość: 15 kawałków
Kalorie (porcja/sztuka): 149kcal
Składniki
- 2 cukinie (ok. 500 g)
- 250 g mąki owsianej (2 szklanki)
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g erytrytolu lub innego słodzidła (1/2 szklanki)
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (lub słodkiej)
Instrukcja
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Następnie odsącz wodę dłońmi i przełóż startą cukinię do miski.
- Masło rozpuść w rondelku.
- Do cukinii dodaj jajka oraz rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i erytrytol. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Połowę czekolady pokrój drobno, dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 20 cm na 30 cm).
- Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po wyjęciu i wystudzeniu polej ciasto pozostałą częścią czekolady (wskazówka: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią ciasto za pomocą łyżki).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 kawałek): Kcal: 149 | Białko: 4,4 | Węglowodany: 14,1 | Tłuszcze: 8,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz