Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Następnie odsącz wodę dłońmi i przełóż startą cukinię do miski.
Masło rozpuść w rondelku.
Do cukinii dodaj jajka oraz rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i erytrytol. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Połowę czekolady pokrój drobno, dodaj do ciasta i wymieszaj.
Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 20 cm na 30 cm).
Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu i wystudzeniu polej ciasto pozostałą częścią czekolady (wskazówka: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią ciasto za pomocą łyżki).