Go Back

Ciasto z cukinii

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 15 kawałków
Kalorie (porcja/sztuka): 149kcal

Składniki

  • 2 cukinie (ok. 500 g)
  • 250 g mąki owsianej (2 szklanki)
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g erytrytolu lub innego słodzidła (1/2 szklanki)
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (lub słodkiej)

Instrukcja

  • Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Następnie odsącz wodę dłońmi i przełóż startą cukinię do miski.
  • Masło rozpuść w rondelku.
  • Do cukinii dodaj jajka oraz rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i erytrytol. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Połowę czekolady pokrój drobno, dodaj do ciasta i wymieszaj.
  • Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 20 cm na 30 cm).
  • Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Po wyjęciu i wystudzeniu polej ciasto pozostałą częścią czekolady (wskazówka: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią ciasto za pomocą łyżki).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 kawałek): Kcal: 149 | Białko: 4,4 | Węglowodany: 14,1 | Tłuszcze: 8,3
 
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu