Przygotowałam przepis na absolutnie rewelacyjne śniadanie 😊 . Ciasto francuskie z jajkiem, które w środku skrywa jeszcze inne pyszności 😊 . Chrupiące ciasto, płynne żółtko jajka oraz parmezan tworzą wyjątkowy smak. Jest to tak naprawdę przepis bazowy, ponieważ możecie wykorzystać dowolne warzywa lub dodać dodatkowo żółty ser lub mozzarellę. Spróbujcie, a na pewno pokochacie ten przepis 😊 .
Ciasto francuskie z jajkiem
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 375kcal
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 100 g serka śmietankowego lub mascarpone
- 6 jajek
- 6 plasterków salami lub szynki parmeńskiej (można pominąć)
- 6 plasterków pomidora
- 20 g tartego parmezanu
- 1 pęczek świeżego szczypiorku
- przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, pieprz, sól
Instrukcja
- Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 6 kwadratów.
- W każdym kawałku złóż końcówki brzegów (1cm) do środka i dociśnij.
- Następnie posmaruj kwadraty (oprócz brzegów) serkiem śmietankowym, ułóż wędlinę i pomidory. Posyp przyprawami.
- Układaj kwadraty na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz 14 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Po tym czasie wyjmij blaszkę i każdy kwadrat ponakłuwaj widelcem. Następnie na każdy kwadrat wbij jajko i posyp solą.
- Włóż delikatnie do piekarnika i piecz jeszcze 6 minut (obserwuj, żeby białko się ścięło, ale żółtko było płynne).
- Po wyjęciu posyp szczypiorkiem oraz parmezanem.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 z 6 sztuk): Kcal: 375 | Białko: 12,7 | Węglowodany: 17,5 | Tłuszcze: 28 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
kamila
A zrobię! wygląda mega apetycznie! uwielbiam ten blog 🙂
Przepisy na widelcu
Bardzo dziękuję za komentarz. Cieszę się, że blog się podoba. Zapraszam po kolejne przepisy 🙂
Leon
Wyśmienity przepis, który stał się moim topowym śniadaniem – palce lizać!
Przepisy na widelcu
Bardzo dziękuję za komentarz! 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam 🙂