Jeśli lubicie połączenie cynamonu i jabłek, to pokochacie ten przepis 🙂 . Aromatyczne i chrupiące ciastka francuskie wypełnione karmelizowanymi jabłkami oraz budyniem. Całość posypana cukrem pudrem, którym możecie dostosować słodkość do swoich preferencji. Ciastka są idealne na przekąskę do kawy czy kubka ciepłej herbaty. Smakują wyśmienicie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Moi goście uwielbiają te słodkości! 🙂
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 156kcal
Składniki
- 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 350 ml mleka (1,5 szklanki)
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 2 jabłka
- 50 g brązowego cukru (4 łyżki)
- 1 łyżka cynamonu
- 30 g cukru pudru do posypania (3 łyżki)
Instrukcja
- Ugotuj budyń z 350 ml mleka. Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia.
- Jabłka obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- Pokrojone jabłka włóż na rozgrzaną, suchą patelnię. Posyp je brązowym cukrem oraz cynamonem. Smaż na małym ogniu około 5 minut do momentu, kiedy cukier zacznie się ciągnąć.
- Do miski włóż usmażone jabłka oraz budyń. Wymieszaj i odstaw.
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 12 części (najpierw przekrój na pół po całej długości, a następnie każdą połowę na 6 prostokątów).
- Na połowę każdego kawałka nałóż łyżkę farszu i zakryj go drugą częścią ciasta. Zaklej brzegi i dociśnij je widelcem.
- Każdy kwadrat ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach).
- Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ciastka 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Na ostatnie 5 minut możesz włączyć temoobieg, żeby ciastka się zarumieniły.
- Po wyjęciu ostudź ciastka i posyp je cukrem pudrem. Ciastka smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 156 | Białko: 2,6 | Węglowodany: 21,3 | Tłuszcze: 6,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz