Go Back

Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 156kcal

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 350 ml mleka (1,5 szklanki)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 jabłka
  • 50 g brązowego cukru (4 łyżki)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 30 g cukru pudru do posypania (3 łyżki)

Instrukcja

  • Ugotuj budyń z 350 ml mleka. Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia.
  • Jabłka obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  • Pokrojone jabłka włóż na rozgrzaną, suchą patelnię. Posyp je brązowym cukrem oraz cynamonem. Smaż na małym ogniu około 5 minut do momentu, kiedy cukier zacznie się ciągnąć.
  • Do miski włóż usmażone jabłka oraz budyń. Wymieszaj i odstaw.
  • Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 12 części (najpierw przekrój na pół po całej długości, a następnie każdą połowę na 6 prostokątów).
  • Na połowę każdego kawałka nałóż łyżkę farszu i zakryj go drugą częścią ciasta. Zaklej brzegi i dociśnij je widelcem.
  • Każdy kwadrat ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach).
  • Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ciastka 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Na ostatnie 5 minut możesz włączyć temoobieg, żeby ciastka się zarumieniły.
  • Po wyjęciu ostudź ciastka i posyp je cukrem pudrem. Ciastka smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 156 | Białko: 2,6 | Węglowodany: 21,3 | Tłuszcze: 6,4
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu