• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Bułeczki cynamonowe – cinnamon rolls

27 sierpnia 2020 1 komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

bułeczki cynamonowe

Jeśli lubicie cynamon i ciasto drożdżowe, to pokochacie ten przepis 😊 . Absolutnie genialne bułeczki cynamonowe, które moim zdaniem najlepiej smakują na ciepło. Są przepyszne, a ich zapach unosi się w całym mieszkaniu 😊 . Bułeczki możecie przygotować osobno w formie na muffinki albo upiec je razem na blaszce, żeby można było je od siebie odrywać. Wierzch możecie dodatkowo posypać orzechami lub migdałami 😊 .

bułeczki cynamonowe
Drukuj

Bułeczki cynamonowe - cinnamon rolls

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 16 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 198kcal

Składniki

ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
  • 40 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła

nadzienie

  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cynamonu

lukier

  • 30 g cukru pudru

dodatkowo

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Instrukcja

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
  • Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj jajko i cukier puder.
  • Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
  • Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Po tym czasie wyłóż ciasto na blat posypany mąką. Wyrabiaj jeszcze chwilę, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie rozwałkuj je na duży, cienki prostokąt.
  • Masło rozpuść w rondelku i posmaruj nim rozwałkowane ciasto. Następnie posyp cynamonem i cukrem brązowym.
  • Ciasto zwiń w roladę i potnij poziomo w kawałki (16 kawałków po 2 cm).
  • Formę na muffinki posmaruj rozpuszczonym masłem. Kawałki ciasta wkładaj do formy (bez papilotek). Możesz także ułożyć kawałki obok siebie na dużej blaszce.
  • Przykryj ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
  • Po 20 minutach wierzch bułeczek posmaruj mlekiem wymieszanym z żółtkiem.
  • Wstaw bułeczki do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Wyjmij bułki z piekarnika i przełóż na kratkę do studzenia.
  • Przygotuj lukier: wymieszaj 3 łyżki cukru pudru z łyżeczką wody. Polewaj nim bułeczki.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 z 16 sztuk): Kcal: 198 | Białko: 5 | Węglowodany: 32,1 | Tłuszcze: 5,7
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

bułeczki cynamonowe bułeczki cynamonowe

W kategorii:Pozostałe, Przekąski, Słodkie, Wszystkie

Poprzedni wpis « Ciasto francuskie z jajkiem
Kolejny wpis Kurczak w sosie orzechowym »

Reader Interactions

Komentarze

  1. Wilczyca

    24 lipca 2021 o 21:42

    Ależ to wygląda obłędnie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności