Jeśli lubicie cynamon i ciasto drożdżowe, to pokochacie ten przepis 😊 . Absolutnie genialne bułeczki cynamonowe, które moim zdaniem najlepiej smakują na ciepło. Są przepyszne, a ich zapach unosi się w całym mieszkaniu 😊 . Bułeczki możecie przygotować osobno w formie na muffinki albo upiec je razem na blaszce, żeby można było je od siebie odrywać. Wierzch możecie dodatkowo posypać orzechami lub migdałami 😊 .
Bułeczki cynamonowe - cinnamon rolls
Wielkość: 16 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 198kcal
Składniki
ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
- 40 g cukru
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
nadzienie
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 1 łyżka cynamonu
lukier
- 30 g cukru pudru
dodatkowo
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Instrukcja
- Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
- Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj jajko i cukier puder.
- Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
- Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na blat posypany mąką. Wyrabiaj jeszcze chwilę, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie rozwałkuj je na duży, cienki prostokąt.
- Masło rozpuść w rondelku i posmaruj nim rozwałkowane ciasto. Następnie posyp cynamonem i cukrem brązowym.
- Ciasto zwiń w roladę i potnij poziomo w kawałki (16 kawałków po 2 cm).
- Formę na muffinki posmaruj rozpuszczonym masłem. Kawałki ciasta wkładaj do formy (bez papilotek). Możesz także ułożyć kawałki obok siebie na dużej blaszce.
- Przykryj ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
- Po 20 minutach wierzch bułeczek posmaruj mlekiem wymieszanym z żółtkiem.
- Wstaw bułeczki do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Wyjmij bułki z piekarnika i przełóż na kratkę do studzenia.
- Przygotuj lukier: wymieszaj 3 łyżki cukru pudru z łyżeczką wody. Polewaj nim bułeczki.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 z 16 sztuk): Kcal: 198 | Białko: 5 | Węglowodany: 32,1 | Tłuszcze: 5,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Wilczyca
Ależ to wygląda obłędnie 🙂