Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj jajko i cukier puder.
Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat posypany mąką. Wyrabiaj jeszcze chwilę, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie rozwałkuj je na duży, cienki prostokąt.
Masło rozpuść w rondelku i posmaruj nim rozwałkowane ciasto. Następnie posyp cynamonem i cukrem brązowym.
Ciasto zwiń w roladę i potnij poziomo w kawałki (16 kawałków po 2 cm).
Formę na muffinki posmaruj rozpuszczonym masłem. Kawałki ciasta wkładaj do formy (bez papilotek). Możesz także ułożyć kawałki obok siebie na dużej blaszce.
Przykryj ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
Po 20 minutach wierzch bułeczek posmaruj mlekiem wymieszanym z żółtkiem.
Wstaw bułeczki do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
Wyjmij bułki z piekarnika i przełóż na kratkę do studzenia.
Przygotuj lukier: wymieszaj 3 łyżki cukru pudru z łyżeczką wody. Polewaj nim bułeczki.