Dzisiaj kolejna śniadaniowa propozycja – kanapki z szarpanym kurczakiem w sosie barbecue. Pełnoziarniste, ciemne pieczywo w połączeniu z kurczakiem i warzywami doda Wam energii na długie godziny :). Oczywiście możecie wybrać inne, ulubione warzywa, jednak przedstawiona kompozycja szczególnie przypadła mi do gustu.
Kanapki z kurczakiem w sosie barbecue
Wielkość: 2 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 364kcal
Składniki
- 2 duże kromki pieczywa pełnoziarnistego
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 5 pomidorków koktajlowych
- 10 sztuk małych ogórków korniszonych
- Kilka sztuk sztuk papryczek jalapeno
- 5 g mozzarelli
- Sos barbecue
- Odrobina masła
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie
Instrukcja
- Pierś z kurczaka umyj i posyp przyprawami, a następnie smaż na patelni. Gdy pierś będzie już upieczona, rozdrobnij ją za pomocą widelca na kawałki i polej sosem barbecue. Po tym wymieszaj na patelni i podsmaż jeszcze ok 5 min.
- Cebulę pokrój w krążki, a pomidorki w małe kawałki. Pokrojone warzywa razem z pieczywem podgrzej w grillu elektrycznym lub w piekarniku.
- Kromki chleba posmaruj masłem, połóż na nie kawałki kurczaka, pieczone warzywa, jalapeno, ogórki i wszystko posyp mozzarellą. Przed posypaniem serem możesz jeszcze dodatkowo kanapkę polać sosem barbecue.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 364 | Białko: 28,1 | Węglowodany: 48,3 | Tłuszcze: 7,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz