• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Zupa krem z dyni

24 października 2019 2 komentarze

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Zupa krem z dyni

Krem z dyni, to niekwestionowana królowa wśród jesiennych zup. Jest aromatyczna i rozgrzewająca, a poza tym ma przepiękny kolor. Świetnie smakuje z dodatkiem grzanek oraz płatków chilli.

Zupa krem z dyni
Drukuj

Zupa krem z dyni

Przygotowanie: 45 min.
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 225kcal

Składniki

  • 800 g dyni
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: 2 ząbki czosnku, imbir, kurkuma, pieprz, papryka ostra

Instrukcja

  • Cebulę pokrój drobno i włóż do garnka. Dodaj czosnek i podsmaż na łyżce oliwy.
  • Dynię wydrąż i pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę.
  • Dodaj pokrojone warzywa do cebuli i podsmaż kolejne 5 minut. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
  • Następnie zalej warzywa bulionem i gotuj 30 minut pod przykryciem.
  • Po tym czasie zblenduj całość na gładki krem i dodaj śmietankę.
  • Podawaj krem posypany płatkami chilli i pietruszką. Można posypać słonecznikiem lub pestkami dyni. Zupa świetnie smakuje również z grzankami.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 225 | Białko: 5,7 | Węglowodany: 31,6 | Tłuszcze: 10
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni

W kategorii:Dania główne, Do 6 składników, Jednogarnkowe, Wszystkie, Zupy

Poprzedni wpis « Papryki faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym
Kolejny wpis Sałatka z tortellini »

Reader Interactions

Komentarze

  1. Helena

    5 października 2020 o 19:46

    Super przepis. Od siebie dodałam trochę selera i mam nadzieję że nie zmienia to za bardzo smaku zupy. Mam pytanie odnośnie koloru zupy na ostatnich zdjęciach. Od czego pochodzi ten wspaniały żółty kolor? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      6 października 2020 o 15:53

      Bardzo dziękuję 🙂 . Seler na pewno nie wpłynie na mocną zmianę smaku. Kolor zawdzięczam dyni, akurat miałam taką odmianę 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności