Krem z dyni, to niekwestionowana królowa wśród jesiennych zup. Jest aromatyczna i rozgrzewająca, a poza tym ma przepiękny kolor. Świetnie smakuje z dodatkiem grzanek oraz płatków chilli.
Zupa krem z dyni
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 225kcal
Składniki
- 800 g dyni
- 2-3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 18%
- przyprawy: 2 ząbki czosnku, imbir, kurkuma, pieprz, papryka ostra
Instrukcja
- Cebulę pokrój drobno i włóż do garnka. Dodaj czosnek i podsmaż na łyżce oliwy.
- Dynię wydrąż i pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę.
- Dodaj pokrojone warzywa do cebuli i podsmaż kolejne 5 minut. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Następnie zalej warzywa bulionem i gotuj 30 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie zblenduj całość na gładki krem i dodaj śmietankę.
- Podawaj krem posypany płatkami chilli i pietruszką. Można posypać słonecznikiem lub pestkami dyni. Zupa świetnie smakuje również z grzankami.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 225 | Białko: 5,7 | Węglowodany: 31,6 | Tłuszcze: 10 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Helena
Super przepis. Od siebie dodałam trochę selera i mam nadzieję że nie zmienia to za bardzo smaku zupy. Mam pytanie odnośnie koloru zupy na ostatnich zdjęciach. Od czego pochodzi ten wspaniały żółty kolor? Pozdrawiam
Przepisy na widelcu
Bardzo dziękuję 🙂 . Seler na pewno nie wpłynie na mocną zmianę smaku. Kolor zawdzięczam dyni, akurat miałam taką odmianę 🙂