Zupa krem z dyni
Kalorie (porcja/sztuka): 225kcal
- 800 g dyni
- 2-3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 18%
- przyprawy: 2 ząbki czosnku, imbir, kurkuma, pieprz, papryka ostra
Cebulę pokrój drobno i włóż do garnka. Dodaj czosnek i podsmaż na łyżce oliwy.
Dynię wydrąż i pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę.
Dodaj pokrojone warzywa do cebuli i podsmaż kolejne 5 minut. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
Następnie zalej warzywa bulionem i gotuj 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie zblenduj całość na gładki krem i dodaj śmietankę.
Podawaj krem posypany płatkami chilli i pietruszką. Można posypać słonecznikiem lub pestkami dyni. Zupa świetnie smakuje również z grzankami.