Go Back

Zupa krem z dyni

Przygotowanie: 45 min.
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 225kcal

Składniki

  • 800 g dyni
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: 2 ząbki czosnku, imbir, kurkuma, pieprz, papryka ostra

Instrukcja

  • Cebulę pokrój drobno i włóż do garnka. Dodaj czosnek i podsmaż na łyżce oliwy.
  • Dynię wydrąż i pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę.
  • Dodaj pokrojone warzywa do cebuli i podsmaż kolejne 5 minut. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
  • Następnie zalej warzywa bulionem i gotuj 30 minut pod przykryciem.
  • Po tym czasie zblenduj całość na gładki krem i dodaj śmietankę.
  • Podawaj krem posypany płatkami chilli i pietruszką. Można posypać słonecznikiem lub pestkami dyni. Zupa świetnie smakuje również z grzankami.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 225 | Białko: 5,7 | Węglowodany: 31,6 | Tłuszcze: 10
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu