• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka

2 kwietnia 2019 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka

Czy próbowaliście zrobić bataty w mniej szablonowy sposób? Dzisiaj przedstawiam Wam zapiekankę, w której pierwsze skrzypce odgrywają właśnie bataty. Nadzienie stanowi mięso z indyka, które wraz z pieczarkami, pomidorami oraz serami tworzą idealną kompozycję. Dodatkowym atutem zapiekanki z batatów i mięsa z indyka jest wysoka zawartość białka oraz niewiele tłuszczy. Przepis w sam raz na pożywny obiad :).

Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka
Drukuj

Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 442kcal

Składniki

  • 1 batat (260 g)
  • 200 g mięsa mielonego z indyka
  • 8 pieczarek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 80 g sera feta
  • 10 g sera mozzarella
  • 1 cebula
  • Przyprawy: bazylia, pieprz, sól, czosnek, przyprawa do mięs, papryka

Instrukcja

  • Batata obierz i pokrój w cienkie podłużne plastry. Ułóż kawałki obok siebie na blaszce, posyp pieprzem i solą. Następnie piecz w rozgrzanym piekarniku 20 min. w temperaturze 200 stopni C. 
  • W tym czasie mięso włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem, papryką, solą i przyprawą do mięs. 
  • Pieczarki pokrój w kawałki, a cebulę w drobną kostkę. Włóż wszystko na drugą rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Dopraw papryką, pieprzem i solą. 
  • Gotowe pieczarki z cebulą włóż do mięsa i smaż wszystko razem. Dodaj pół puszki pomidorów, pokrojony ser feta i posiekaną bazylię. Smaż wszystko ok. 5-7 min. 
  • Gotowe bataty wyjmij z piekarnika. Po ostygnięciu na każdy plaster batata połóż przygotowany farsz i posyp mozzarellą. Zawijaj plastry w rulony i układaj obok siebie w formie do pieczenia (wskazówka: ja użyłam o wymiarach 16 cm na 18 cm).
  • Całość posyp mozzarellą i zalej pozostałą częścią pomidorów w puszcze. Na górę posyp pozostałą część mozzarelli. 
  • Zapiekankę piecz w piekarniku 20 min. w temperaturze 180 stopni C. 

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 442 | Białko: 35,6 | Węglowodany: 39,3 | Tłuszcze: 16,0
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka

W kategorii:Dania główne, Wszystkie

Poprzedni wpis « Cinnamon rolls
Kolejny wpis Fit ciasto z truskawkami i borówkami »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności