Czy próbowaliście zrobić bataty w mniej szablonowy sposób? Dzisiaj przedstawiam Wam zapiekankę, w której pierwsze skrzypce odgrywają właśnie bataty. Nadzienie stanowi mięso z indyka, które wraz z pieczarkami, pomidorami oraz serami tworzą idealną kompozycję. Dodatkowym atutem zapiekanki z batatów i mięsa z indyka jest wysoka zawartość białka oraz niewiele tłuszczy. Przepis w sam raz na pożywny obiad :).
Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 442kcal
Składniki
- 1 batat (260 g)
- 200 g mięsa mielonego z indyka
- 8 pieczarek
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 80 g sera feta
- 10 g sera mozzarella
- 1 cebula
- Przyprawy: bazylia, pieprz, sól, czosnek, przyprawa do mięs, papryka
Instrukcja
- Batata obierz i pokrój w cienkie podłużne plastry. Ułóż kawałki obok siebie na blaszce, posyp pieprzem i solą. Następnie piecz w rozgrzanym piekarniku 20 min. w temperaturze 200 stopni C.
- W tym czasie mięso włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem, papryką, solą i przyprawą do mięs.
- Pieczarki pokrój w kawałki, a cebulę w drobną kostkę. Włóż wszystko na drugą rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Dopraw papryką, pieprzem i solą.
- Gotowe pieczarki z cebulą włóż do mięsa i smaż wszystko razem. Dodaj pół puszki pomidorów, pokrojony ser feta i posiekaną bazylię. Smaż wszystko ok. 5-7 min.
- Gotowe bataty wyjmij z piekarnika. Po ostygnięciu na każdy plaster batata połóż przygotowany farsz i posyp mozzarellą. Zawijaj plastry w rulony i układaj obok siebie w formie do pieczenia (wskazówka: ja użyłam o wymiarach 16 cm na 18 cm).
- Całość posyp mozzarellą i zalej pozostałą częścią pomidorów w puszcze. Na górę posyp pozostałą część mozzarelli.
- Zapiekankę piecz w piekarniku 20 min. w temperaturze 180 stopni C.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 442 | Białko: 35,6 | Węglowodany: 39,3 | Tłuszcze: 16,0 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz