Batata obierz i pokrój w cienkie podłużne plastry. Ułóż kawałki obok siebie na blaszce, posyp pieprzem i solą. Następnie piecz w rozgrzanym piekarniku 20 min. w temperaturze 200 stopni C.
W tym czasie mięso włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem, papryką, solą i przyprawą do mięs.
Pieczarki pokrój w kawałki, a cebulę w drobną kostkę. Włóż wszystko na drugą rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Dopraw papryką, pieprzem i solą.
Gotowe pieczarki z cebulą włóż do mięsa i smaż wszystko razem. Dodaj pół puszki pomidorów, pokrojony ser feta i posiekaną bazylię. Smaż wszystko ok. 5-7 min.
Gotowe bataty wyjmij z piekarnika. Po ostygnięciu na każdy plaster batata połóż przygotowany farsz i posyp mozzarellą. Zawijaj plastry w rulony i układaj obok siebie w formie do pieczenia (wskazówka: ja użyłam o wymiarach 16 cm na 18 cm).
Całość posyp mozzarellą i zalej pozostałą częścią pomidorów w puszcze. Na górę posyp pozostałą część mozzarelli.
Zapiekankę piecz w piekarniku 20 min. w temperaturze 180 stopni C.