Go Back

Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 442kcal

Składniki

  • 1 batat (260 g)
  • 200 g mięsa mielonego z indyka
  • 8 pieczarek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 80 g sera feta
  • 10 g sera mozzarella
  • 1 cebula
  • Przyprawy: bazylia, pieprz, sól, czosnek, przyprawa do mięs, papryka

Instrukcja

  • Batata obierz i pokrój w cienkie podłużne plastry. Ułóż kawałki obok siebie na blaszce, posyp pieprzem i solą. Następnie piecz w rozgrzanym piekarniku 20 min. w temperaturze 200 stopni C. 
  • W tym czasie mięso włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem, papryką, solą i przyprawą do mięs. 
  • Pieczarki pokrój w kawałki, a cebulę w drobną kostkę. Włóż wszystko na drugą rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Dopraw papryką, pieprzem i solą. 
  • Gotowe pieczarki z cebulą włóż do mięsa i smaż wszystko razem. Dodaj pół puszki pomidorów, pokrojony ser feta i posiekaną bazylię. Smaż wszystko ok. 5-7 min. 
  • Gotowe bataty wyjmij z piekarnika. Po ostygnięciu na każdy plaster batata połóż przygotowany farsz i posyp mozzarellą. Zawijaj plastry w rulony i układaj obok siebie w formie do pieczenia (wskazówka: ja użyłam o wymiarach 16 cm na 18 cm).
  • Całość posyp mozzarellą i zalej pozostałą częścią pomidorów w puszcze. Na górę posyp pozostałą część mozzarelli. 
  • Zapiekankę piecz w piekarniku 20 min. w temperaturze 180 stopni C. 

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 442 | Białko: 35,6 | Węglowodany: 39,3 | Tłuszcze: 16,0
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu