• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Zakwas na żurek

1 kwietnia 2020 1 komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

zakwas na zurek

Do Wielkanocy pozostały niecałe dwa tygodnie. W tym roku Święta będą inne niż zwykle, ale to nie znaczy, że nie możemy przygotować czegoś pysznego 🙂 . Żurek na domowym zakwasie to pozycja obowiązkowa 😊 . Zakwas należy przygotować minimum 5 dni wcześniej. Możecie przygotować go już dziś, ponieważ gotowy zakwas trzyma się w lodówce do 14 dni. Pamiętajcie, że zakwas najlepiej mieszać drewnianą łyżką, ponieważ nie wchodzi ona w reakcje i nie zepsuje całości 😊 .

zakwas na zurek
Drukuj

Zakwas na żurek

Przygotowanie: 5 d
Wielkość: 1 szt

Składniki

  • 150 g mąki żytniej typ 2000
  • 750 ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu

dodatkowo

  • 1 wyparzony słoik
  • 1 gaza opatrunkowa
  • 1 gumka recepturka lub sznurek

Instrukcja

  • Mąkę włóż do wyparzonego słoika.
  • Dodaj pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
  • Czosnek (nieobrany) delikatnie rozgnieć i włóż do reszty składników.
  • Całość zalej letnią wodą (zagotowaną i ostudzoną lub mineralną) i dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
  • Słoik zakryj gazą i przewiąż sznurkiem lub gumką recepturką.
  • Odstaw słoik na 5 dni w ciemne miejsce.
  • Każdego dnia przemieszaj całość i ponownie zakryj słoik gazą.
  • Po 5 dniach przelej zakwas przez sitko do innego słoika lub butelki.
  • Zakwas możesz przechowywać do 14 dni w lodówce.

Informacje dodatkowe

Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

zakwas na zurek zakwas na zurek zakwas na zurek zakwas na zurek zakwas na zurek zakwas na zurek

W kategorii:Dania główne, Do 6 składników, Jednogarnkowe, Wielkanoc, Wszystkie, Zupy

Poprzedni wpis « Bajgle
Kolejny wpis Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i serem feta »

Reader Interactions

Komentarze

  1. Ela Dabrowska

    24 marca 2022 o 07:58

    Dziękuję, jest to pewne urozmaicenie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2022 przepisynawidelcu | polityka prywatności