Go Back

Zakwas na żurek

Przygotowanie: 5 d
Wielkość: 1 szt

Składniki

  • 150 g mąki żytniej typ 2000
  • 750 ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu

dodatkowo

  • 1 wyparzony słoik
  • 1 gaza opatrunkowa
  • 1 gumka recepturka lub sznurek

Instrukcja

  • Mąkę włóż do wyparzonego słoika.
  • Dodaj pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
  • Czosnek (nieobrany) delikatnie rozgnieć i włóż do reszty składników.
  • Całość zalej letnią wodą (zagotowaną i ostudzoną lub mineralną) i dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
  • Słoik zakryj gazą i przewiąż sznurkiem lub gumką recepturką.
  • Odstaw słoik na 5 dni w ciemne miejsce.
  • Każdego dnia przemieszaj całość i ponownie zakryj słoik gazą.
  • Po 5 dniach przelej zakwas przez sitko do innego słoika lub butelki.
  • Zakwas możesz przechowywać do 14 dni w lodówce.

Informacje dodatkowe

Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu