• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Zakwas na barszcz czerwony

1 grudnia 2019 11 komentarzy

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Zakwas z buraków

Do wigilii pozostał niecały miesiąc, więc jest to idealny czas na przygotowanie zakwasu do barszczu czerwonego. Zakwas będzie gotowy po 7 dniach, a po odcedzeniu możecie go trzymać w lodówce przez dwa tygodnie. Niebawem pojawi się także przepis na barszcz z wykorzystaniem zakwasu 🙂 .

Zakwas na barszcz czerwony
Drukuj

Zakwas na barszcz czerwony

Przygotowanie: 30 min.
Czas ogółem7 d
Wielkość: 1 słój

Składniki

  • 1,5 kg surowych buraków
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 20 ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

Instrukcja

  • Surowe buraki obierz i pokój w cienkie plastry.
  • Przygotuj duży, wyparzony słój.
  • Plasterki buraków układaj warstwowo w słoju. Między buraki włóż pokrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól (sól możesz wymieszać z wodą i zalać składniki).
  • Na koniec zalej słój wodą przegotowaną lub mineralną (ja użyłam przegotowanej, ostudzonej wody) tak, żeby zakrywała buraki. Ważne jest, żeby żaden kawałek buraka nie wystawał ponad poziom wody (zapobiega to powstawaniu pleśni).
  • Wierzch słoja przykryj złożoną gazą i przewiąż gumką/sznurkiem albo przykryj pokrywką (jeśli użyjesz pokrywki, nie zakręcaj jej).
  • W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 5–7 dniach (gdy będzie gotowy, na wierzchu pojawi się charakterystyczna piana). Jeśli lubisz bardziej intensywny smak, możesz potrzymać zakwas kolejne 7 dni.
  • Gotowy zakwas przelej przez sitko do słoika lub szklanej butelki i wstaw do lodówki. Zakwas trzymaj do 14 dni w lodówce.

Informacje dodatkowe

Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Zakwas na barszcz czerwony Zakwas na barszcz czerwony Zakwas na barszcz czerwony Zakwas na barszcz czerwony Zakwas na barszcz czerwony Zakwas na barszcz czerwony Zakwas na barszcz czerwony Zakwas na barszcz czerwony

W kategorii:Boże Narodzenie, Do 6 składników, Napoje, Wszystkie

Poprzedni wpis « Brownie z ciecierzycy
Kolejny wpis Placuszki jaglane »

Reader Interactions

Komentarze

  1. Karmel-itka

    1 grudnia 2019 o 17:39

    Nigdy nie robiłam zakwasu na barszcz. Ale akurat mam buraki i chyba w tym roku się zdecyduję… Zrobię!

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      3 grudnia 2019 o 16:17

      Świetnie! Bardzo się cieszę i trzymam kciuki za udany barszcz 🙂 . Proszę dać znać, jak smakował 🙂 .

      Odpowiedz
  2. Gosia

    3 grudnia 2019 o 16:37

    Super przepis już dzisiaj zrobiłam, mam pytanie czy te buraki też można wykorzystać i co można z nich zrobić

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      3 grudnia 2019 o 17:03

      Bardzo się cieszę! 🙂 Buraki jak najbardziej można wykorzystać do różnych przepisów, np. zrobić surówkę z buraczków, jabłka, cebuli oraz łyżki majonezu. Można zrobić sok z buraków albo placuszki. Postaram się przygotować jakiś przepis na blog, żeby można było wykorzystać.

      Odpowiedz
  3. Ania

    3 grudnia 2019 o 23:06

    A można sól rozpuścić w wodzie i tym zalać skladnik?i(Woda ma być zimna?)

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      4 grudnia 2019 o 00:03

      Można sól rozpuścić w wodzie i zalać składniki. Woda może być zimna, ale nie musi 🙂 .

      Odpowiedz
  4. J 23

    4 grudnia 2019 o 22:43

    Ja bym prosiła o dobry przepis na barszcz czerwony na zakwasie z podaniem czasokresu jego przydatności. Chce zrobić barszcz przed wigilia.

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      5 grudnia 2019 o 15:41

      Przepis na barszcz pojawi się na blogu w ciągu najbliższych dni. Postaram się dodać go w najbliższą niedzielę 🙂 .

      Odpowiedz
  5. Kinga

    15 grudnia 2019 o 09:41

    Witam mąż zalał mi gorącą przegotowaną wodą będzie coś z moich buraczków? Pozdrawiam Kinga

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      15 grudnia 2019 o 12:01

      Proszę się nie martwić, wszystko wyjdzie 🙂 Pozdrawiam serdecznie! <3

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Barszcz na zakwasie | Przepisy na widelcu pisze:
    12 grudnia 2019 o 11:08

    […] się w całym domu. Jestem pewna, że podbije serca Waszych gości. Przepis na zakwas znajdziecie TUTAJ. Pamiętajcie, że gotowego barszczu z zakwasem nie można ponownie zagotować, ponieważ straci […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności