Go Back

Zakwas na barszcz czerwony

Przygotowanie: 30 min.
Czas ogółem7 d
Wielkość: 1 słój

Składniki

  • 1,5 kg surowych buraków
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 20 ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

Instrukcja

  • Surowe buraki obierz i pokój w cienkie plastry.
  • Przygotuj duży, wyparzony słój.
  • Plasterki buraków układaj warstwowo w słoju. Między buraki włóż pokrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól (sól możesz wymieszać z wodą i zalać składniki).
  • Na koniec zalej słój wodą przegotowaną lub mineralną (ja użyłam przegotowanej, ostudzonej wody) tak, żeby zakrywała buraki. Ważne jest, żeby żaden kawałek buraka nie wystawał ponad poziom wody (zapobiega to powstawaniu pleśni).
  • Wierzch słoja przykryj złożoną gazą i przewiąż gumką/sznurkiem albo przykryj pokrywką (jeśli użyjesz pokrywki, nie zakręcaj jej).
  • W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 5–7 dniach (gdy będzie gotowy, na wierzchu pojawi się charakterystyczna piana). Jeśli lubisz bardziej intensywny smak, możesz potrzymać zakwas kolejne 7 dni.
  • Gotowy zakwas przelej przez sitko do słoika lub szklanej butelki i wstaw do lodówki. Zakwas trzymaj do 14 dni w lodówce.

Informacje dodatkowe

Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu