Makaron z grochu ze szpinakiem i mascarpone
Kalorie (porcja/sztuka): 540kcal
- 100 g makaronu z zielonego groszku
- 150 g świeżego szpinaku
- 150 g sera mascarpone
- 50 g mozzarelli
- Plaster cytryny
- Przyprawy: pieprz, czosnek, sól
Makaron ugotuj w posolonej wodzie i następnie odcedź. Szpinak włóż na patelnię posmarowaną oliwą, a po jego zwiędnięciu dodaj do smaku sól, czosnek i pieprz.
Ser mascarpone i połowę mozzarelli dodaj do szpinaku na patelni i wszystko razem wymieszaj do uzyskania gęstego sosu.
Makaron możesz wymieszać z sosem na patelni lub najpierw włożyć go do salaterki, a następnie polać sosem.
Niezależnie od wybranej wersji, danie posyp pozostałą częścią mozzarelli. Na koniec skrop każdą porcję cytryną.
Wartości odżywcze (porcja): Kcal 540 | Białko: 19,3 | Węglowodany: 32,9 | Tłuszcze: 34,5
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu