Go Back

Makaron z grochu ze szpinakiem i mascarpone

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 540kcal

Składniki

  • 100 g makaronu z zielonego groszku
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera mascarpone
  • 50 g mozzarelli
  • Plaster cytryny
  • Przyprawy: pieprz, czosnek, sól

Instrukcja

  • Makaron ugotuj w posolonej wodzie i następnie odcedź. Szpinak włóż na patelnię posmarowaną oliwą, a po jego zwiędnięciu dodaj do smaku sól, czosnek i pieprz. 
  • Ser mascarpone i połowę mozzarelli dodaj do szpinaku na patelni i wszystko razem wymieszaj do uzyskania gęstego sosu.
  • Makaron możesz wymieszać z sosem na patelni lub najpierw włożyć go do salaterki, a następnie polać sosem.
  • Niezależnie od wybranej wersji, danie posyp pozostałą częścią mozzarelli. Na koniec skrop każdą porcję cytryną.  

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal 540 | Białko: 19,3 | Węglowodany: 32,9 | Tłuszcze: 34,5
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu