Go Back

Rolada bezowa z owocami

Przygotowanie: 50 min.
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 378kcal

Składniki

Rolada bezowa

  • 4 białek jajek
  • 150 g cukru pudru
  • Szczypta soli

Nadzienie

  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 70 g malin
  • 70 g borówek

Instrukcja

  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier puder (najlepiej po łyżce). Ubijaj do momentu kiedy piana będzie sztywna i świecąca.
  • Tak przygotowaną masę nakładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ja użyłam blachy o wymiarach 30 cm na 20 cm. Pamiętaj, że beza urośnie, dlatego nie dojeżdżaj masą do brzegów. 
  • Piecz bezę przez 20 minut w temperaturze 160 stopni C. 
  • W tym czasie ubij śmietankę, a gdy będzie już sztywna dodawaj łyżką mascarpone oraz cukier puder. Miksuj do połączenia składników. Pamiętaj, że śmietanka musi być wcześniej dobrze schłodzona.
  • Gotową bezę wyjmij z piekarnika, a następnie z blaszki. Obróć bezę górą do dołu, wyłóż na nią przygotowaną masę z mascarpone, śmietanki i cukru pudru. Posyp malinami i borówkami. 
  • Zwiń bezę w roladę wykorzystując papier, na którym była pieczona. 
  • (Wskazówka) Gotową bezę można jeść od razu lub włożyć do lodówki, żeby się schłodziła. 

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal 375,5 | Białko: 5,0 | Węglowodany: 38,9 | Tłuszcze: 22,8
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu