Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier puder (najlepiej po łyżce). Ubijaj do momentu kiedy piana będzie sztywna i świecąca.
Tak przygotowaną masę nakładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ja użyłam blachy o wymiarach 30 cm na 20 cm. Pamiętaj, że beza urośnie, dlatego nie dojeżdżaj masą do brzegów.
Piecz bezę przez 20 minut w temperaturze 160 stopni C.
W tym czasie ubij śmietankę, a gdy będzie już sztywna dodawaj łyżką mascarpone oraz cukier puder. Miksuj do połączenia składników. Pamiętaj, że śmietanka musi być wcześniej dobrze schłodzona.
Gotową bezę wyjmij z piekarnika, a następnie z blaszki. Obróć bezę górą do dołu, wyłóż na nią przygotowaną masę z mascarpone, śmietanki i cukru pudru. Posyp malinami i borówkami.
Zwiń bezę w roladę wykorzystując papier, na którym była pieczona.
(Wskazówka) Gotową bezę można jeść od razu lub włożyć do lodówki, żeby się schłodziła.