Go Back

Pudding z tapioki z musem mango i kakao

Przygotowanie: 20 min.
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 239kcal

Składniki

  • 100 g tapioki w granulkach
  • 250 ml mleka
  • 25 g cukru brązowego
  • 25 g kakaa naturalnego
  • 1 mango
  • Gorzka czekolada do posypania (opcjonalnie)

Instrukcja

  • Tapiokę namocz w letniej wodzie, po ok. 5 min. wypłucz i odlej wodę. W rondelku zagotuj mleko i dodaj do niego tapiokę. Gotuj ok. 13 min. do momentu, aż tapioka będzie gęsta i zmieni kolor na przeźroczysty. Pod koniec gotowania dodaj kakao i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  • (Wskazówka) Możesz podzielić pudding podczas gotowania na 2 części i tylko do jednej dodać kakao. Pozwoli to na stworzenie warstw deseru. 
  • Mango pokrój i zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Możesz użyć także pokrojonych kawałków owocu bez blendowania. 
  • Pudding przełóż do miseczki lub pucharka, na górę wlej zblendowane wcześniej mango. Opcjonalnie możesz posypać gorzką czekoladą. 
  • Tak przygotowany pudding możesz jeść na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. 

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal 239 | Białko: 3,8 | Węglowodany: 48,5 | Tłuszcze: 3,5
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu