Go Back

Omlet jajeczny z warzywami

Przygotowanie: 15 min.
Wielkość: 1 porcja
Kalorie (porcja/sztuka): 287kcal

Składniki

  • 3 jajka
  • 40 g papryki (najlepiej mix)
  • 2 szt. pieczarek
  • 3 szt. pomidorków koktajlowych
  • 10 g mozzarelli (wiórki)
  • Trochę szczypiorku
  • Przyprawy: pieprz, papryka, odrobina soli

Instrukcja

  • Patelnię posmaruj lekko masłem lub innym tłuszczem, aby omlet nie przywarł. Następnie wymieszaj jajka z przyprawami i wlej je na patelnię.
  • Pokrój pieczarki oraz papryki i smaż je na drugiej patelni. Po ok. 7-8 minutach, kiedy pieczarki puszczą sok, a papryka lekko się zarumieni, dodaj na sam koniec szczypiorek oraz pomidorki (na patelni powinny być dosłownie kilkanaście sekund). 
  • Wyciągnij omlet na duży talerz, a następnie ułóż na jego środku podsmażone warzywa. Opcjonalnie dodaj na górę mozzarellę, a następnie zwiń omlet tak samo jak naleśnika. Na górę możesz również dodać odrobinę szczypiorku. 

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal 287 | Białko: 25,3 | Węglowodany: 5,8 | Tłuszcze: 18,4
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu