Omlet jajeczny z warzywami
Kalorie (porcja/sztuka): 287kcal
- 3 jajka
- 40 g papryki (najlepiej mix)
- 2 szt. pieczarek
- 3 szt. pomidorków koktajlowych
- 10 g mozzarelli (wiórki)
- Trochę szczypiorku
- Przyprawy: pieprz, papryka, odrobina soli
Patelnię posmaruj lekko masłem lub innym tłuszczem, aby omlet nie przywarł. Następnie wymieszaj jajka z przyprawami i wlej je na patelnię.
Pokrój pieczarki oraz papryki i smaż je na drugiej patelni. Po ok. 7-8 minutach, kiedy pieczarki puszczą sok, a papryka lekko się zarumieni, dodaj na sam koniec szczypiorek oraz pomidorki (na patelni powinny być dosłownie kilkanaście sekund).
Wyciągnij omlet na duży talerz, a następnie ułóż na jego środku podsmażone warzywa. Opcjonalnie dodaj na górę mozzarellę, a następnie zwiń omlet tak samo jak naleśnika. Na górę możesz również dodać odrobinę szczypiorku.