Naleśniki szpinakowe z kurczakiem
Kalorie (porcja/sztuka): 265kcal
Naleśniki masa
- 250 g mąki
- 225 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g szpinaku
- 150 ml wody (najlepiej lekko gazowanej)
Nadzienie
- 2 filety z kurczaka (400g)
- 300 g szpinaku
- 225 g sera feta
- Przyprawy: pieprz, papryka, odrobina soli
- Kiełki rzodkiewki
Masa na naleśniki
Mąkę, mleko oraz jajka wymieszaj w misce. Szpinak (100g) połącz z wodą i zblenduj do uzyskania jednolitej masy.
Połącz szpinak z pozostałymi składnikami i miksuj je wszystkie do uzyskania gotowej masy.
Patelnię rozgrzej i posmaruj olejem. Smaż po obu stronach.
Nadzienie
Filety z kurczaka umyj i pokrój na drobne kawałki. Włóż na patelnię, dodaj przyprawy i smaż. Szpinak podsmaż na patelni i dodaj pokrojony ser feta. Dopraw do smaku przyprawami (pieprz, papryka oraz sól).
Wszystkie składniki wymieszaj. Nadziewaj nimi wcześniej usmażone naleśniki.
Podawaj z sosem czosnkowym. Możesz użyć również kiełków do posypania.