Go Back

Naleśniki szpinakowe z kurczakiem

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 265kcal

Składniki

Naleśniki masa

  • 250 g mąki
  • 225 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g szpinaku
  • 150 ml wody (najlepiej lekko gazowanej)

Nadzienie

  • 2 filety z kurczaka (400g)
  • 300 g szpinaku
  • 225 g sera feta
  • Przyprawy: pieprz, papryka, odrobina soli
  • Kiełki rzodkiewki

Instrukcja

Masa na naleśniki

  • Mąkę, mleko oraz jajka wymieszaj w misce. Szpinak (100g) połącz z wodą i zblenduj do uzyskania jednolitej masy. 
  • Połącz szpinak z pozostałymi składnikami i miksuj je wszystkie do uzyskania gotowej masy. 
  • Patelnię rozgrzej i posmaruj olejem. Smaż po obu stronach.

Nadzienie

  • Filety z kurczaka umyj i pokrój na drobne kawałki. Włóż na patelnię, dodaj przyprawy i smaż. Szpinak podsmaż na patelni i dodaj pokrojony ser feta. Dopraw do smaku przyprawami (pieprz, papryka oraz sól).
  • Wszystkie składniki wymieszaj. Nadziewaj nimi wcześniej usmażone naleśniki. 
  • Podawaj z sosem czosnkowym. Możesz użyć również kiełków do posypania. 

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal 265 | Białko: 22,7 | Węglowodany: 26,7 | Tłuszcze: 8,0
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu