Go Back

Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 462kcal

Składniki

  • 200 g makaronu chow mein
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 filety z kurczaka (400g)
  • 2 marchewki
  • 50 g suszonych grzybów mun
  • 225 g pędów bambusa
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 1 brokuł
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • Przyprawy: curry, kolendra, pieprz, czosnek
  • Płatki czosnku do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcja

  • Grzyby mun oczyść, zalej wrzątkiem w misce i odstaw na 10 minut.
  • Kurczaka umyj i pokrój w małe kawałki, a następnie smaż na rozgrzanej patelni dodając przyprawy oraz sos sojowy.
  • Papryki oraz marchewki umyj i pokrój w cienkie paski. Brokuł umyj, podziel na kawałki i zagotuj w lekko posolonej wodzie. Grzyby mun odcedź i pokrój w małe kawałki (pamiętaj o usunięciu twardych środków, których nie będziesz używać). Brokuły także odcedź i pokrój zachowując dość duże kawałki (każdą różyczkę podziel na pół, duże na ćwiartki).
  • Do kurczaka dodaj pokrojone papryki, marchew, grzyby mun oraz pędy bambusa, smaż na małym ogniu. Następnie dodaj mleko kokosowe i wszystko wymieszaj. Całość smaż na małym ogniu kolejne 5-6 minut. 
  • Ryż wsyp do garnka i zalej wodą z dodatkiem soli. Gotuj na małym ogniu aż do odparowania wody. 
  • Do miseczek lub głębokich talerzy włóż porcje ryżu i zalej gotowym sosem z kurczakiem i warzywami. Opcjonalnie każdą porcję możesz posypać płatkami czosnku.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 462 | Białko: 35,1 | Węglowodany: 65,2 | Tłuszcze: 8,2
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu