Go Back

Sernik z białą czekoladą

Przygotowanie: 1 h. 45 min.
Wielkość: 14 porcji

Składniki

spód

  • 180 g herbatników kakaowych
  • 80 g masła
  • 10 g cukru pudru (1 łyżka)

masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego (Wieluń Mój Ulubiony lub Piątnica)
  • 200 g białej czekolady (2 tabliczki)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe niesłodzone
  • 50 g masła
  • 6 jajek

polewa

  • 100 g czekolady białej
  • 2 łyżki śmietanki 36 %

dodatkowo

  • 20 g malin do dekoracji (opcjonalnie)
  • 6-10 szt. mini bezików do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcja

spód

  • Herbatniki zmiel na pył, a masło rozpuść w garnku.
  • W misce połącz ze sobą zmielone herbatniki, rozpuszczone masło oraz łyżkę cukru pudru.
  • Spód tortownicy o średnicy 24-26 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż wymieszane herbatniki z masłem i cukrem pudrem. Dociśnij i wyrównaj całość.
  • Tak przygotowany spód włóż do lodówki na czas przygotowania masy.

masa serowa

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (na dno garnka wlej wodę i włóż do niego miskę, która nie będzie dotykać dna/ następnie połam czekoladę na kawałki i delikatnie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się) i pozostaw do przestygnięcia.
  • Twaróg sernikowy przełóż do miski, dodaj cukier puder i miksuj. Następnie dodaj rozpuszczone masło, czekoladę, jajka i budynie. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. (Wskazówka: nie miksuj dłużej, żeby masa się nie napowietrzyła, ponieważ może to doprowadzić do urośnięcia i opadnięcia sernika). 
  • Przygotowaną masę wlej na wcześniej schłodzony spód i piecz w rozgrzanym piekarniku 60 min. w temperaturze 160 stopni C. 
  • Studź sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

polewa

  • Śmietankę włóż do garnka i lekko podgrzej. Następnie włóż do niej połamane kawałki czekolady i mieszaj do uzyskania jednolitej polewy.
  • Tak przygotowaną polewę rozprowadź na wierzchu sernika. Następnie udekoruj.

Informacje dodatkowe

Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu