Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj jajko, cukier puder i przyprawę do piernika.
Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W tym czasie posiekaj orzechy i rozpuść czekoladę (pozostaw do przestygnięcia).
Po godzinie ciasto drożdżowe rozwałkuj na kształt dużego prostokąta. Posmaruj całość czekoladą i posyp orzechami.
Ciasto zwiń w rulon i pokrój na 8 części. Każdą drożdżówkę dociśnij na środku nożem (jakby chciało się przekroić).
Ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj drożdżówki.
Tak przygotowane bułki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 min. w temperaturze 180 stopni C.
Gotowe drożdżówki studź na kratce.
Przygotuj lukier: ½ szklanki cukru pudru wymieszaj z łyżką wody (konsystencje zmieniaj z użyciem wody).
Na koniec posyp drożdżówki posiekanymi orzechami.