Go Back

Domowy hummus

Przygotowanie: 15 min.
Wielkość: 1 hummus

Składniki

  • 200 g ciecierzycy z puszki (1 puszka, bez zalewy)
  • 3 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól, pieprz

Instrukcja

  • Ciecierzycę odsącz z zalewy i wsyp do blendera.
  • Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na jednolitą masę (kilka minut). Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj wody.
  • Gotowy hummus przełóż do miseczki lub głębokiego talerza. Podawaj skropiony oliwą i posypany sezamem, orzechami lub czarnuszką.

Informacje dodatkowe

 
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu