Go Back

Ciasto francuskie z figami, serem camembert i miodem

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 171kcal

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 240 g sera pleśniowego camembert (2 opakowania, użyłam light)
  • 4 figi
  • 20 g sezamu jasnego do posypania (2 łyżki)
  • 2 łyżki miodu

Instrukcja

  • Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 12 prostokątnych części (lub w kwadraty – wg uznania).
  • Ser pleśniowy pokrój w kawałki, a figi w plastry.
  • Na każdy kawałek ciasta francuskiego połóż kawałki sera pleśniowego, a następnie kilka plastrów fig.
  • Układaj kawałki ciasta na blaszce do pieczenia posmarowanej oliwą.
  • Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz całość 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).
  • Sezam wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i praż chwilę do uzyskania złocistego koloru.
  • Po wyjęciu ciasta francuskiego z piekarnika polej każdy kawałek miodem oraz posyp odrobiną sezamu.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 z 12 sztuk): Kcal: 171 | Białko: 6,3 | Węglowodany: 15,8 | Tłuszcze: 9,3
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu