Go Back

Omlet biszkoptowy

Przygotowanie: 15 min.
Wielkość: 1 porcja
Kalorie (porcja/sztuka): 282kcal

Składniki

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 30 g mąki pszennej (2 łyżki)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru lub erytrytolu (można pominąć)
  • dodatki: owoce/jogurt/mascarpone/czekolada

Instrukcja

  • Żółtka oddziel od białek.
  • Białka wbij do miski i miksuj do uzyskania sztywnej piany.
  • Następnie dodaj do niej żółtka i wymieszaj.
  • Na koniec dodaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
  • Tak przygotowane ciasto wyłóż na posmarowaną olejem patelnię i smaż na małym ogniu.
  • Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (bez dodatków): Kcal: 282 | Białko: 17,4 | Węglowodany: 28,4 | Tłuszcze: 11,2
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu