Ugotuj makaron ryżowy lub ryż.
Filety z kurczaka umyj i pokrój w małe kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Następnie włóż je do miski, posyp 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowanego kurczaka włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smaż na małym ogniu.
Cebulę pokrój w półksiężyce. Paprykę umyj i pokrój w cienkie kawałki.
Na drugiej patelni podsmaż wyciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek oraz kawałek imbiru (można zastąpić przyprawą).
Do zarumienionego czosnku i imbiru dodaj pokrojone cebulę i paprykę. Dodaj pędy bambusa (bez zalewy).
Podsmażone warzywa dodaj do kurczaka i wymieszaj.
Całość zalej przygotowanym sosem i wymieszaj. Dodaj pokrojony szczypiorek.
Smaż jeszcze chwilę do połączenia smaków. Jeśli całość będzie mocno wodnista, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu.
Przed podaniem posyp całość zmielonymi orzechami i szczypiorkiem. Podawaj z kawałkiem limonki.