Go Back

Kurczak w sosie orzechowym

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 484kcal

Składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 225 g pędów bambusa (1 opakowanie)
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula
  • 1 pęczek świeżego szczypioru
  • przyprawy: sól, pieprz

sos orzechowy

  • 50 g orzechów arachidowych lub nerkowca
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego (30 ml)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 2 łyżki masła orzechowego (40 g)
  • 200 ml wody
  • 1 limonka
  • przyprawy: ząbek czosnku, imbir świeży lub mielony, szczypta chili

dodatkowo

  • orzechy do posypania
  • 1 limonka do podania

200 g makaronu ryżowego lub makaronu

    Instrukcja

    • Ugotuj makaron ryżowy lub ryż.
    • Filety z kurczaka umyj i pokrój w małe kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Następnie włóż je do miski, posyp 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.
    • Tak przygotowanego kurczaka włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smaż na małym ogniu.
    • Cebulę pokrój w półksiężyce. Paprykę umyj i pokrój w cienkie kawałki.
    • Na drugiej patelni podsmaż wyciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek oraz kawałek imbiru (można zastąpić przyprawą).
    • Do zarumienionego czosnku i imbiru dodaj pokrojone cebulę i paprykę. Dodaj pędy bambusa (bez zalewy).
    • Podsmażone warzywa dodaj do kurczaka i wymieszaj.
    • Całość zalej przygotowanym sosem i wymieszaj. Dodaj pokrojony szczypiorek.
    • Smaż jeszcze chwilę do połączenia smaków. Jeśli całość będzie mocno wodnista, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu.
    • Przed podaniem posyp całość zmielonymi orzechami i szczypiorkiem. Podawaj z kawałkiem limonki.

    sos orzechowy

    • Do blendera włóż orzechy, dodaj 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, 2 czubate łyżki masła orzechowego, 200 ml wody, sok wyciśnięty z 1 limonki, szczyptę chili, 1 ząbek czosnku i odrobinę imbiru.
    • Całość zblenduj do powstania jednolitego sosu.

    Informacje dodatkowe

    Wartości odżywcze (1 porcja z makaronem): Kcal: 484 | Białko: 23,4 | Węglowodany: 71,2 | Tłuszcze: 12,6
    Wartości odżywcze (1 porcja bez makaronu): Kcal: 299 | Białko: 20 | Węglowodany: 29,7 | Tłuszcze: 12,3
    Smacznego!
    Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu