Go Back

Nuggetsy z boczniaków

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 4 porcje

Składniki

  • 250 g boczniaków
  • 200 g mąki pszennej (użyłam typ 405)
  • 250 ml wody niegazowanej
  • 200 g płatków kukurydzianych
  • przyprawy: 1 łyżka papryki ostrej, 1 łyżka papryki wędzonej, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, odrobina chili
  • olej do smażenia

Instrukcja

  • Do miski wsyp mąkę oraz przyprawy. Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Masa ma przypominać ciasto na naleśniki.
  • Płatki kukurydziane rozdrobnij lub zmiel na mniejsze kawałki.
  • Boczniaki umyj i pokrój w kawałki, najlepiej w podłużne.
  • Każdy kawałek zanurz najpierw misce z masą (dokładnie wymieszaj, aby masa oblepiła całego boczniaka), a później w płatkach kukurydzanych.
  • Do rondelka wlej olej i poczekaj, aż się nagrzeje.
  • Na rozgrzany olej wrzucaj kawałki boczniaków i smaż chwilę do zarumienienia z każdej strony.
  • Wyjmij boczniaki i odsącz je na ręczniku papierowym.
  • Podawaj z ulubionymi sosami i dodatkami.

Informacje dodatkowe

Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu