Go Back

Mini bagietki pełnoziarniste

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 250kcal

Składniki

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 2/3 szklanki) (użyłam typ 1850)
  • 250 ml mleka (użyłam 1,5 % bez laktozy)
  • 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

dodatkowo

  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka sezamu lub maku do posypania

Instrukcja

  • Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami.
  • Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj cukier i sól.
  • Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel na 8 równych części. Z każdej formuj bagietki i układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bagietki przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie żółtko jaja wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj nim bagietki. Następnie posyp sezamem.
  • Włóż bagietki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20-22 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Wyjmij bagietki i pozostaw do ostygnięcia.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 z 8 sztuk): Kcal: 250 | Białko: 7,7 | Węglowodany: 37,8 | Tłuszcze: 6,9
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu