Go Back

Tarta rustykalna z kurkami i karmelizowaną cebulką

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 260kcal

Składniki

ciasto kruche

  • 200 g mąki pszennej (użyłam typ 405)
  • 120 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

farsz

  • 200 g kurek
  • 150 g serka śmietankowego lub ricotty
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

dodatkowo

  • 1 łyżeczka sezamu łuskanego
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka mleka

Instrukcja

  • Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszaj ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta. Zlep ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Kurki umyj i włóż na patelnię z łyżką masła. Dodaj pieprz i sól. Smaż do momentu, aż kurki zmniejszą swoją objętość. Pietruszkę pokrój drobno i dodaj do kurek.
  • Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Włóż na drugą, rozgrzaną i suchą patelnię. Następnie dodaj łyżkę cukru i smaż na małym ogniu aż cebula będzie miękka.
  • Odstaw kurki i cebulę do ostygnięcia.
  • Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na kształt okręgu. Nie musi być to idealny okrąg, ponieważ później brzegi ciasta będą złożone.
  • Na środek ciasta wyłóż serek śmietankowy, rozsmaruj je pozostawiając około 3-4 cm od brzegu.
  • Następnie wyłóż kurki i cebulkę. Brzegi ciasta złóż do środka.
  • Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj nim ciasto. Posyp brzegi sezamem.
  • Włóż tartę do nagrzanego piekarnika i piecz ją około 40 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 z 8 porcji): Kcal: 260 | Białko: 5,5 | Węglowodany: 23,6 | Tłuszcze: 16,2
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu