Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszaj ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta. Zlep ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Kurki umyj i włóż na patelnię z łyżką masła. Dodaj pieprz i sól. Smaż do momentu, aż kurki zmniejszą swoją objętość. Pietruszkę pokrój drobno i dodaj do kurek.
Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Włóż na drugą, rozgrzaną i suchą patelnię. Następnie dodaj łyżkę cukru i smaż na małym ogniu aż cebula będzie miękka.
Odstaw kurki i cebulę do ostygnięcia.
Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na kształt okręgu. Nie musi być to idealny okrąg, ponieważ później brzegi ciasta będą złożone.
Na środek ciasta wyłóż serek śmietankowy, rozsmaruj je pozostawiając około 3-4 cm od brzegu.
Następnie wyłóż kurki i cebulkę. Brzegi ciasta złóż do środka.
Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj nim ciasto. Posyp brzegi sezamem.
Włóż tartę do nagrzanego piekarnika i piecz ją około 40 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).