Mąkę z drożdżami wsyp do miski i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, cukier puder i mleko. Wyrabiaj ciasto mikserem lub ręcznie.
Masło rozpuść w rondelku i dodaj do mieszanej masy na ciasto. Wyrabiaj ciasto, jeśli będzie się kleić, dosyp mąki.
Gotowe ciasto odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia (przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce).
Umyte jagody wsyp do miseczki, dodaj 2 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i ugniataj chwilę. Podziel ciasto na 8 części. Z każdej z nich uformuj dłońmi płaski placek. Nałóż nadzienie z jagód i cukru. Następnie zaklej ciasto tak jak pierogi, uważaj, żeby nie dostała się nigdzie mąka, ponieważ wtedy jagody wypłyną podczas pieczenia.
Następnie uformuj ciasto w owalny kształt. Postępuj tak z kolejnymi bułkami.
Układaj drożdżówki łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
Przygotuj kruszonkę: Mąkę, cukier i masło posiekaj. Rozetrzyj widelcem lub dłońmi, żeby masło wchłonęło mąkę.
Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka. Posmaruj nimi jagodzianki, a następnie posyp kruszonką.
Włóż jagodzianki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
Po wyjęciu jagodzianki studź na kratce.
Do uzyskania lukru wymieszaj 3 łyżki cukru pudru z jedną łyżeczką wody. Polewaj nim lekko przestygnięte drożdżówki.