Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę starego imbiru. Podsmaż chwilę do zarumienienia.
Cebule pokrój w półksiężyce, a paprykę w cienkie paski. Dodaj na patelnię i smaż do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Filety z kurczaka umyj i pokrój w cienkie paski. Następnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do miski i obtocz w mące ziemniaczanej. Tak przygotowane filety włóż na drugą patelnię z łyżką oleju. Smaż do momentu ścięcia się mięsa.
Przygotuj sos do kurczaka: do miseczki wlej 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody, 1 łyżkę cukru brązowego i łyżeczkę kurkumy. Całość wymieszaj i wlej do kurczaka na patelni. Następnie dodaj do kurczaka pół szklanki wody i wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę do wymieszania się całości i zgęstnienia sosu.
Mango obierz, pokrój w małe kawałki.
Usmażonego kurczaka przełóż na patelnię z warzywami. Dodaj pokrojone mango. Całość smaż około 10 minut do połączenia się smaków.
Szczypior pokrój drobno i posyp sos przed podaniem.
Podawaj z ryżem.