Go Back

Kurczak z mango i warzywami

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 409kcal

Składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 400 g)
  • 1 duże mango (ok. 280 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 papryczka chili lub szczypta przyprawy chili
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • pęczek świeżego szczypioru

dodatkowo

  • 200 g ryżu długoziarnistego

Instrukcja

  • Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę starego imbiru. Podsmaż chwilę do zarumienienia.
  • Cebule pokrój w półksiężyce, a paprykę w cienkie paski. Dodaj na patelnię i smaż do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Filety z kurczaka umyj i pokrój w cienkie paski. Następnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do miski i obtocz w mące ziemniaczanej. Tak przygotowane filety włóż na drugą patelnię z łyżką oleju. Smaż do momentu ścięcia się mięsa.
  • Przygotuj sos do kurczaka: do miseczki wlej 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody, 1 łyżkę cukru brązowego i łyżeczkę kurkumy. Całość wymieszaj i wlej do kurczaka na patelni. Następnie dodaj do kurczaka pół szklanki wody i wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę do wymieszania się całości i zgęstnienia sosu.
  • Mango obierz, pokrój w małe kawałki.
  • Usmażonego kurczaka przełóż na patelnię z warzywami. Dodaj pokrojone mango. Całość smaż około 10 minut do połączenia się smaków.
  • Szczypior pokrój drobno i posyp sos przed podaniem.
  • Podawaj z ryżem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja z ryżem): Kcal: 409 | Białko: 28,6 | Węglowodany: 65,5 | Tłuszcze: 4,3
Wartości odżywcze (1 porcja bez ryżu): Kcal: 235 | Białko: 24,2 | Węglowodany: 28,6 | Tłuszcze: 4,3
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu