Go Back

Fit ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką

Przygotowanie: 1 h. 20 min.
Wielkość: 12 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 85kcal

Składniki

  • 60 g herbatników (około 12-15 sztuk)
  • 2 szt budyniu waniliowego bez cukru
  • 120 g erytrytolu (3/4 szklanki)
  • 800 ml mleka (użyłam 1,5 %)
  • 2 szt galaretki truskawkowej
  • 300 g świeżych truskawek

Instrukcja

  • Przygotuj blaszkę (użyłam o wymiarach 20 cm na 30 cm) i wyłóż spód herbatnikami. Dotnij odpowiednio, aby pokryły cały spód.
  • Ugotuj budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając do nich 800 ml mleka oraz 120 g erytrytolu. Możesz użyć także budyniu z cukrem, wtedy pomiń erytrytol.
  • Wylej ciepły budyń na wcześniej ułożone herbatniki. Przykryj całość folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
  • Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw do delikatnego stężenia.
  • Przygotuj truskawki: umyj owoce i oderwij szypułki. Następnie pokrój truskawki w plastry lub małe kawałki.
  • Ułóż truskawki na warstwie z budyniem.
  • Na koniec wylej delikatnie galaretki na truskawki.
  • Gotowe ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc (do całkowitego stężenia galaretek).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja z 12): Kcal: 85 | Białko: 3,5 | Węglowodany: 13,7 | Tłuszcze: 1,8
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu