Go Back

Tarta z masą kajmakową i malinami

Przygotowanie: 1 h. 15 min.
Wielkość: 12 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 429kcal

Składniki

ciasto kruche

  • 200 g mąki pszennej (użyłam typ 405)
  • 120 g masła (zimnego)
  • 10 g cukru pudru (1 łyżka)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

krem

  • 500 g mascarpone
  • 460 g masy kajmakowej (1 puszka)

dodatkowo

  • 200 g malin lub innych owoców
  • 20 g migdałów w płatkach

Instrukcja

ciasto kruche

  • Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszaj ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta. Zlep ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na kształt okręgu. Przełóż ciasto do formy na tartę (ja użyłam o średnicy 24 cm) i wyrównaj. Jeśli gdzieś pojawią się braki ciasta, doklej z innej, wystającej części. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wyłóż na nie papier do pieczenia. Na papier wysyp ryż – dzięki temu ciasto podczas pieczenia się nie odkształci, a boki nie opadną.
  • Jeśli wolisz przygotować tartę bez bez obciążania ryżem, piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu) i pomiń 2 kolejne punkty.
  • Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 15 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Po tym czasie ściągnij papier z ryżem. Piecz ciasto przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez temoobiegu).
  • Gotową tartę ostudź i w tym czasie przygotuj krem.
  • Wyłóż krem na ostudzone ciasto i wyrównaj za pomocą łyżki. Na wierzch dodaj maliny lub inne owoce i posyp migdałami.
  • Gotową tartę włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

krem

  • Mascarpone włóż do miski i dodaj do niego kajmak. Całość miksuj na najwyższych obrotach do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja z 12): Kcal: 429 | Białko: 7,4 | Węglowodany: 39,7 | Tłuszcze: 27,2
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu