Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszaj ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta. Zlep ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na kształt okręgu. Przełóż ciasto do formy na tartę (ja użyłam o średnicy 24 cm) i wyrównaj. Jeśli gdzieś pojawią się braki ciasta, doklej z innej, wystającej części. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wyłóż na nie papier do pieczenia. Na papier wysyp ryż – dzięki temu ciasto podczas pieczenia się nie odkształci, a boki nie opadną.
Jeśli wolisz przygotować tartę bez bez obciążania ryżem, piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu) i pomiń 2 kolejne punkty.
Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 15 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
Po tym czasie ściągnij papier z ryżem. Piecz ciasto przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez temoobiegu).
Gotową tartę ostudź i w tym czasie przygotuj krem.
Wyłóż krem na ostudzone ciasto i wyrównaj za pomocą łyżki. Na wierzch dodaj maliny lub inne owoce i posyp migdałami.
Gotową tartę włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.