Go Back

Tort bezowy z truskawkami

Przygotowanie: 4 hrs
Wielkość: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 294kcal

Składniki

beza

  • 6 białek (wielkości L)
  • 200 g drobnego cukru
  • szczypta soli

krem

  • 250 g mascarpone
  • 100 g kajmaku

owoce

  • 200 g truskawek

dodatkowo

  • 20 g płatków migdałów (opcjonalnie)

Instrukcja

beza

  • Białka wlej do miski, dodaj sól i ubijaj na sztywną pianę.
  • Następnie dodawaj cukier (najlepiej po łyżce) cały czas ubijając. Piana musi być sztywna i błyszcząca.
  • Na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia narysuj okręgi (u mnie o średnicy 21 cm).
  • Następnie rozprowadź bezę i uformuj ją za pomocą łyżki.
  • Wstaw blaszki do nagrzanego piekarnika (jedną na górną półkę, a drugą na dolną) i piecz 5 minut w temperaturze 150 stopni C (góra dół, z termoobiegiem). Następnie zmniejsz temperaturę do 90 stopni C (góra dół, z temoobiegiem) i piecz bezę 2,5 godziny.
  • Po upieczeniu zostaw bezę do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (najlepiej zostawić ją na całą noc).
  • Następnego dnia wyjmij oba blaty, a w międzyczasie przygotuj krem. Nakładaj ¾ kremu na dolny blat, pokrój kilka truskawek i przykryj drugim blatem.
  • Pozostały krem połóż na górny blat i poukładaj na nim truskawki. Posyp migdałami.

krem

  • Mascarpone zmiksuj z kajmakiem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 294 | Białko: 6,3 | Węglowodany: 35,7 | Tłuszcze: 14,2
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu