Go Back

Szparagi w cieście francuskim

Przygotowanie: 45 min.
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 247kcal

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 25 szt szparagów
  • 150 g serka śmietankowego
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej lub boczku
  • przyprawy: pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

dodatkowo

  • 1 łyżeczka sezamu (do posypania)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Instrukcja

  • Szparagi umyj i następnie ułam z nich twarde końcówki (zegnij szparagi około 2-3 cm od końca i same złamią się w odpowiednim miejscu).
  • Następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie (około 4 minut) i odstaw do ostygnięcia.
  • Ciasto francuskie pokrój na 8 kwadratów. Każdy kawałek posmaruj serkiem śmietankowym i posyp przyprawami.
  • Szparagi pogrupuj po 3-4 sztuki na jeden kawałek ciasta francuskiego.
  • 3-4 sztuki szparagów owiń szynką parmeńską lub boczkiem i połóż na środek ciasta francuskiego odwróconego w kształt rombu (patrz zdjęcie poniżej). Złóż boki ciasta do środka i sklej.
  • Postępuj tak z pozostałymi kawałkami i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj wierzch ciasta francuskiego. Następnie posyp je sezamem.
  • Włóż przygotowane ciasto francuskie do rozgrzanego piekarnika i piecz je 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Podawaj całość z sosem ziołowym lub czosnkowym.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 247| Białko: 9,5 | Węglowodany:17 | Tłuszcze: 15,2
* kalorie podane z użyciem szynki parmeńskiej
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu