Szparagi umyj i następnie ułam z nich twarde końcówki (zegnij szparagi około 2-3 cm od końca i same złamią się w odpowiednim miejscu).
Następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie (około 4 minut) i odstaw do ostygnięcia.
Ciasto francuskie pokrój na 8 kwadratów. Każdy kawałek posmaruj serkiem śmietankowym i posyp przyprawami.
Szparagi pogrupuj po 3-4 sztuki na jeden kawałek ciasta francuskiego.
3-4 sztuki szparagów owiń szynką parmeńską lub boczkiem i połóż na środek ciasta francuskiego odwróconego w kształt rombu (patrz zdjęcie poniżej). Złóż boki ciasta do środka i sklej.
Postępuj tak z pozostałymi kawałkami i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj wierzch ciasta francuskiego. Następnie posyp je sezamem.
Włóż przygotowane ciasto francuskie do rozgrzanego piekarnika i piecz je 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
Podawaj całość z sosem ziołowym lub czosnkowym.