Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj jajko i cukier puder.
Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj kruszonkę oraz obierz i pokrój rabarbar (w małe kawałki).
Po upłynięciu godziny podziel ciasto na 6 lub 8 części i formuj z nich kule. Układaj je w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki zrób wgłębienia na środku każdej bułki. Następnie włóż na środek pokrojony rabarbar i posyp kruszonką.
Tak przygotowane bułki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
Gotowe drożdżówki studź na kratce. Drożdżówki możesz dodatkowo polać lukrem (wymieszaj 3 duże łyżki cukru pudru z dwiema łyżeczkami wody do uzyskania gęstego lukru).