Go Back

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 313kcal

Składniki

ciasto

  • 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki)
  • 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych (1 opakowanie)
  • 150 ml mleka (2/3 szklanki)
  • 50 g masła (1/5 kostki)
  • 50 g cukru pudru (5 łyżek)
  • 1 jajko

kruszonka

  • 30 g mąki pszennej (2 łyżki)
  • 20 g cukru pudru (2 łyżki)
  • 40 g masła

owoce

  • 125 g rabarbaru (1 sztuka)

Instrukcja

ciasto

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
  • Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj jajko i cukier puder.
  • Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę oraz obierz i pokrój rabarbar (w małe kawałki).
  • Po upłynięciu godziny podziel ciasto na 6 lub 8 części i formuj z nich kule. Układaj je w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki zrób wgłębienia na środku każdej bułki. Następnie włóż na środek pokrojony rabarbar i posyp kruszonką.
  • Tak przygotowane bułki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Gotowe drożdżówki studź na kratce. Drożdżówki możesz dodatkowo polać lukrem (wymieszaj 3 duże łyżki cukru pudru z dwiema łyżeczkami wody do uzyskania gęstego lukru).

kruszonka

  • Mąkę, cukier i masło posiekaj. Rozetrzyj widelcem lub dłońmi, żeby masło wchłonęło mąkę.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 313 | Białko: 7,4 | Węglowodany: 50,5 | Tłuszcze: 9,7
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu